poniedziałek, 30 maja 2016

Pasta awokado z serkiem i czosnkiem

Jaka jest pasta awokado z serkiem i czosnkiem? Zielona, zdrowa, pachnie czosnkiem, a na pierwszy plan wybija się w niej smak oliwy. Dlatego ważne jest, aby używać oliwy dobrej gatunkowo. Zachęcam do kupowania oliwy greckiej. 


Pasta awokado z serkiem i czosnkiem



Składniki:

bardzo dojrzałe awokado
2 łyżeczki soku z cytryny
60 g serka naturalnego
15 liści bazylii
2 duże łyżki oliwy extra virgine
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
małe listki bazylii do ozdoby kanapeczek

Wykonanie:
  • Awokado obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i wkładamy do  miseczki.
  • Dolewamy sok z cytryny. 
  • Za pomocą widelca rozgniatamy awokado, łącząc je dokładnie z sokiem z cytryny. Dzięki temu zatrzymamy piękny, zielony kolor.
  • Dodajemy serek, drobno pokrojone liście bazylii, oliwę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku, całość mieszamy.
  • Podajemy z pieczywem. Kanapeczki ozdabiamy malutkimi listkami bazylii.
Smacznego :)

34 komentarze:

  1. Przepyszna, zdrowa i pożywna pasta. Uwielbiam pasty z awokado <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) Tylko u mnie trochę trudno przekonać moich domowników do awokado.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na pastę do chleba! I to awokado w roli głównej... Mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wprost przepadam za pastą z awokado :) Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham awokado, a takie pasty to już w ogole:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również Natalia :)
      Awokado mi się nie znudzi :)

      Usuń
  6. Awokado z serkiem i czosnkiem jeszcze nie łączyłam, ale zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz czosnek, polecam spróbować :)

      Usuń
  7. Aguś ja uwielbiam wszelkie smarowidła na kanapki. Pysznie się zapowiada :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, właściwie robię zamiennie pastę raz z jajkiem i koperkiem, lub z twarożkiem i np. świeżym majerankiem. Oczywiście z awokado. Obowiązkowo 0,5 dziennie.Mniam, mniam.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z majerankiem muszę spróbować Kasiu :)

      Usuń
  9. Pasty z awokado to jedne z naszych ulubionych past :D Ale z czosnkiem jeszcze nie próbowałyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubicie czosnek, to zachęcam :)

      Usuń
  10. Mnie się podoba bo lubię awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi pysznie! Mam na stanie dojrzałe awokado, chciałam zrobić z niego klasyczne guacamole, ale chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Życzę smacznego :)

      Usuń
  12. Taką pastę mogłabym jeść kilka razy dziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam pasty z awokado. Robię podobną z czosnkiem, ale jako nie mogę spożywać nabiału, to zamiast serka dodaję trochę fasoli, też jest super!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...