Szparagi z marchewką, smażone na patelni

Wiosna to czas szparagów. Zawsze czekam na nie z niecierpliwością. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciepły dodatek do obiadu. Szparagi z marchewką, smażone na patelni.

Szparagi z marchewką, smażone na patelni



Składniki:

2 duże marchewki
pęczek zielonych szparagów
kilka łyżek oliwy z oliwek
łyżka masła
sól

Przygotowanie:
  • Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
  • Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. 
  • Wrzucamy marchewkę, solimy i podsmażamy aż zmięknie i się apetycznie przyrumieni. Tak przygotowaną marchewkę zdejmujemy z patelni.
  • Na tą samą oliwę wrzucamy szparagi. Solimy je i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około 6 minut).
  • Dodajemy masło i marchewkę. Podsmażamy chwilę, aby marchewka się podgrzała.
  • Gotowe.
  • Smacznego :)

23 komentarze:

  1. Super! Lubię bardzo szparagi. Jeszcze tej wiosny nie jadłam. Z chęcią wypróbuję w połączeniu z marchewkami.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już miałam okazję spróbować szparagi tej wiosny. Świetna alternatywa surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas szału na szparagi nie ma ale marcheweczki już bardzo lubimy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, lubię szparagi, ostatnio w wersji pieczonej, a takie z patelni też wydają mi się bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię i miałam to szczęście już jeść w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już mnie w tym sezonie szparagi skusiły, ale przygotowałam inaczej. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny sposób na przygotowanie szparagów, w tym sezonie jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szparagi uwielbiam, marchewkę też, więc to połączenie jest jak dla mnie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pyszne i zdrowe danie. Dodałabym do tego kurczaka, ryż i smaczny obiad gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie podane szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam jakie pyszne :) pozdrawiam Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mogą stanowić wspaniały dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie i smacznie wyglądają -:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przeapetyczny dodatek obiadowy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię szparagi i często łączę je z innymi warzywami.

    OdpowiedzUsuń
  16. Smacznie i zdrowo a do szparagów polecam jajko.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...