Pulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym to aromatyczny i aksamitny sos, w którym zanurzone są pulpeciki. Danie jest pyszne. Można je przygotować dzień wcześniej i mieć szybki obiad po pracy. Pulpety podajemy z ziemniakami lub makaronem. Skuszę Was?
Składniki pulpetów:
600 g mielonej karkówki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 płaska łyżeczka soli
3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka majeranku
60 ml bułki tartej
120 ml wody
1 jajko
-------------------------
olej do smażenia pulpetów (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu)
Składniki sosu:
2 średnie cebule
500 g pieczarek
2 ząbki czosnku
250 ml bulionu (może być z kostki)
200 ml śmietany 30%
sól
pieprz
duża garść siekanej natki pietruszki
Wykonanie:
- Wykonanie pulpetów:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy.
- Z mięsa formujemy małe pulpeciki (około 15 sztuk).
- Na patelni podgrzewamy olej.
- Pulpety smażymy z dwóch stron (około 10 minut).
- Usmażone pulpety zdejmujemy z patelni.
- Wykonanie sosu:
- Na tłuszcz ze smażenia pulpetów wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą solimy i podsmażamy do zeszklenia.
- Do cebuli dodajemy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość mieszamy i podsmażamy, aż pieczarki przestaną puszczać wodę. W międzyczasie pieczarki pieprzymy i lekko solimy. Podczas podsmażania, pieczarki dość często mieszamy.
- Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i podsmażamy 2 minuty.
- Dolewamy bulion, mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
- Do sosu wkładamy pulpety i dusimy 15 minut. Patelni nie trzeba przykrywać.
- Dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, dusimy 2 minuty. Całość doprawiamy solą (jeśli zachodzi potrzeba).
- Smacznego :)
Uwielbiam pulpeciki, a w sosie śmietanowym smakują rewelacyjnie :) Pyszna propozycja na smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńMnie skusiłaś:) Pulpeciki uwielbiam, ale całkiem o nich zapomniałam;) Nie jadłam ich już dobry szmat czasu. Twoje wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńO mniam, podane z młodymi ziemniaczkami to musi być miazga :D
OdpowiedzUsuńJest :D
UsuńMoje smaki! W dzieciństwie bardzo często jadłam takie danie. Teraz tęsknię za tym smakiem. Muszę niebawem sobie takie zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam poniedziałkowo :)
Życzę smacznego :)
UsuńBardzo kusząco wygląda to danie, ale jednak pulpeciki to nie moje smaki ;)
OdpowiedzUsuńTo chyba jedno z moich ulubionych dań. Bardziej kojarzy mi się z jesienią, ale tak czy siak, nigdy bym go nie odmówiła. Pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pulpeciki, mam tak już od dziecka. Pyszności Aguś :-)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja Marzenko :)
UsuńBardzo smacznie wyglądają. Dzisiaj kupiłam mięso mielone, już wiem co zrobię :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego Małgosiu :)
UsuńUwielbiam taki sosy ze śmietaną. A te pulpeciki w tym sosie, to po prostu...ummm, niebo w gębie. Oj, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPycha pulpeciki, idealne danie dla zapracowanych. Dziękuję za pomysł ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :)
UsuńSuper smaczny obiad na bogato :)
OdpowiedzUsuńSuper, mam słabość do takich maleńkich pulpecików i jeszcze ten pyszny sosik, mniam :)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię, pycha☺
OdpowiedzUsuńtakie obiadki to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię tylko z mielonych filetów z kurczaka:) Bardzo fajny przepis:)Taki na codzienny sycący obiadek:)
OdpowiedzUsuńPo co ta woda do pulpetow i 60ml bułki tartej
OdpowiedzUsuńAby były delikatniejsze.
UsuńJa zamiast wody i bułki tartej daje mleko z płatkami owsianymi. Pyszny obiad wyszedł z Twojego przepisu 😊😘😊
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuń