piątek, 28 kwietnia 2017

Hummus z suszonymi pomidorami

Prosta i pyszna przekąska  -  hummus z suszonymi pomidorami. Ja podaję go z krakersami. Można go podać z marchewką pokrojoną w słupki lub potraktować jako pastę do smarowania  pieczywa. Lubicie?

Hummus z suszonymi pomidorami




Składniki:

200 g ciecierzycy (polecam Skworcu)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
sól (płaska łyżeczka)
------------------------------
3 ząbki czosnku
4 łyżki pasty tahini
3 łyżki soku z cytryny
10 suszonych pomidorów
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
4 łyżki wody z gotowania ciecierzycy
7 łyżek oliwy extra vergine
sól do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki)

Ponadto:

2 łyżki oliwy extra vergine do polania hummusu
mielony pieprz

Wykonanie:
  • Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Do wody wsypujemy płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i płaską łyżeczkę soli.
  • Po tym czasie ciecierzycę płuczemy, wsypujemy do czystej wody i gotujemy 1,5 godziny. Nie solimy. Po tym czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być).
  • Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy.
  • Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, drobno pokrojone pomidory suszone, kumin, wodę, oliwę. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. Podczas miksowania, hummus solimy.
  • Gotowy hummus przekładamy do miseczki i polewamy oliwą, aby nie obsychał. Oliwę rozprowadzamy po całej powierzchni. Na koniec hummus ozdabiamy mielonym pieprzem.
  • Odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przede wszystkim chodzi tu o dodaną sól. Zaraz po zrobieniu hummus wydaje się słony.
  • Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. Na pewno smakuje super!
    Uwielbiam suszone pomidory. Bardzo dawno nie jadłam hummusu. Fajne smaczki :)
    Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i na pewno jest mega smaczny :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny hummus do chrupiących warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A do tego kawałek świeżego domowego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hummus uwielbiam, ale wersji z suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My najbardziej uwielbiamy hummus z ziemniakami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię domowe pasty do kanapek, zwlaszcza kiedy upiekę domowy chlebek☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie połączenie, świetnie smakuje i do pieczywa i do grzanek i do warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cos dla mnie, bardzo lubię suszone pomidory

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak wreszcie zaopatrzę się w pastę tahini to koniecznie muszę zrobić taki hummus, bo jest dziecinnie prosty, a jaki pyszny! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kupiłam ciecierzycę jakiś czas temu i tak sobie, leży i leży. Zapisze sobie ten przepis. Zrobię w wolnej chwili.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności! Zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawsze robię klasyczny, ale czas zacząć robić inne wersje smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłąm hummusu :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...