Pulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym

Pulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym to aromatyczny i aksamitny sos, w którym zanurzone są pulpeciki. Danie jest pyszne. Można je przygotować dzień wcześniej i mieć szybki obiad po pracy. Pulpety podajemy z ziemniakami lub makaronem. Skuszę Was?

Pulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym




Składniki pulpetów:

600 g mielonej karkówki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 płaska łyżeczka soli
3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka majeranku
60 ml bułki tartej
120 ml wody
1 jajko
-------------------------
olej do smażenia pulpetów (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu)

Składniki sosu:

2 średnie cebule
500 g pieczarek
2 ząbki czosnku
250 ml bulionu (może być z kostki)
200 ml śmietany 30%
sól
pieprz
duża garść siekanej natki pietruszki

Wykonanie:
  • Wykonanie pulpetów:
  • Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy.
  • Z mięsa formujemy małe pulpeciki (około 15 sztuk).
  • Na patelni podgrzewamy olej.
  • Pulpety smażymy z dwóch stron (około 10 minut).
  • Usmażone pulpety zdejmujemy z patelni.
  • Wykonanie sosu:
  • Na tłuszcz ze smażenia pulpetów wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą solimy i podsmażamy do zeszklenia.
  • Do cebuli dodajemy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość mieszamy i podsmażamy, aż pieczarki przestaną puszczać wodę. W międzyczasie pieczarki pieprzymy i lekko solimy. Podczas podsmażania, pieczarki dość często mieszamy.
  • Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i podsmażamy 2 minuty.
  • Dolewamy bulion, mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
  • Do sosu wkładamy pulpety i dusimy 15 minut. Patelni nie trzeba przykrywać.
  • Dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, dusimy 2 minuty. Całość doprawiamy solą (jeśli zachodzi potrzeba).
  • Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Uwielbiam pulpeciki, a w sosie śmietanowym smakują rewelacyjnie :) Pyszna propozycja na smaczny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie skusiłaś:) Pulpeciki uwielbiam, ale całkiem o nich zapomniałam;) Nie jadłam ich już dobry szmat czasu. Twoje wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, podane z młodymi ziemniaczkami to musi być miazga :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje smaki! W dzieciństwie bardzo często jadłam takie danie. Teraz tęsknię za tym smakiem. Muszę niebawem sobie takie zrobić.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo kusząco wygląda to danie, ale jednak pulpeciki to nie moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To chyba jedno z moich ulubionych dań. Bardziej kojarzy mi się z jesienią, ale tak czy siak, nigdy bym go nie odmówiła. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie pulpeciki, mam tak już od dziecka. Pyszności Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smacznie wyglądają. Dzisiaj kupiłam mięso mielone, już wiem co zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam taki sosy ze śmietaną. A te pulpeciki w tym sosie, to po prostu...ummm, niebo w gębie. Oj, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha pulpeciki, idealne danie dla zapracowanych. Dziękuję za pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, mam słabość do takich maleńkich pulpecików i jeszcze ten pyszny sosik, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Często robię tylko z mielonych filetów z kurczaka:) Bardzo fajny przepis:)Taki na codzienny sycący obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Po co ta woda do pulpetow i 60ml bułki tartej

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja zamiast wody i bułki tartej daje mleko z płatkami owsianymi. Pyszny obiad wyszedł z Twojego przepisu 😊😘😊

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...