Tarta z waniliową panna cottą, malinami i galaretką

Tarta z waniliową panna cottą, malinami i galaretką, to ciasto warte grzechu. Kuszę Was kaloryczną, mocno waniliową panna cottą, na maślanym cieście, a rozgrzeszam lekkim, malinowym wierzchem z galaretką. Ale, czy można przejść obojętnie obok smakowitej maliny? 



Przepis na tradycyjną formę do tarty, średnią tortownicę o średnicy 23 cm - 25 cm, lub 2 mniejsze tortownice o średnicy 16 cm - 17 cm (na zdjęciu).

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej (typ 500)
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
80 g cukru
80 g zimnego masła
30 g jogurtu naturalnego
1 jajko

Składniki na masę panna cotta:

200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
70 g cukru
pół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej  lub 1 laska wanilii (polecam Skworcu)
2 czubate łyżeczki żelatyny

Ponadto:
galaretka truskawkowa z cukrem + 350 ml wody
szklanka malin

Wykonanie:
  • Przygotowujemy ciasto:
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier oraz dodajemy masło, które drobno siekamy nożem.
  • Dodajemy jajko, jogurt i szybko zagniatamy ciasto.
  • W zależności od tego, jaką formę używamy, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a formę do tarty smarujemy masłem. 
  • Przygotowaną formę wylepiamy ciastem o grubości około 2 -3 mm (razem z bokami). Ciasto rozkładamy równomiernie na blaszce, urywając jego kawałki i spłaszczając je w dłoniach, pokrywamy blaszkę.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni blaszki i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut  w temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. 
  • Po 10 minutach pieczenia sprawdzamy, czy spód ciasta nie uniósł się do góry. Jeśli tak się stało, wystarczy przekłuć je widelcem i leciutko docisnąć. Po raz drugi ciasto się nie uniesie.
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy będzie miało ładny lekko brązowy kolor.
  • Przygotowujemy masę panna cotta i galaretkę:
  • Do garnka wlewamy mleko, śmietankę oraz wsypujemy cukier i mieloną wanilię (lub rozcinamy laskę wanilii wzdłuż i ze środka wyskrobujemy ziarenka wanilii).
  • Posłodzoną śmietankę z mlekiem zagotowujemy.
  • Masę śmietankową ściągamy z gazu, wsypujemy żelatynę i mieszamy tak długo, aż żelatyna się dokładnie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Galaretkę rozprowadzamy w 350 ml wody. Postępujemy według instrukcji na opakowaniu, zmniejszamy jedynie ilość wody.
  • Wystudzoną masę panna cotta wkładamy do lodówki i czekamy, aż zacznie się ścinać. Jak będzie gęsta, ale jeszcze plastyczna, wykładamy ją równomiernie na ciasto.
  • W masę panna cotta wciskamy maliny i ciasto wkładamy do lodówki.
  • Czekamy, aż galaretka zacznie się ścinać i będzie dość gęsta. Można ją włożyć do lodówki.
  • Gęstniejącą galaretkę rozkładamy na masie panna cotta łyżką, wylewając ją na maliny. Dzięki temu góra owoców pokryje się cienką warstwą galaretki i maliny nie będą obsychać. Nadmiar galaretki spłynie na panna cottę.
  • Ciasto wkładamy do lodówki i czekamy, aż galaretka całkowicie stężeje. Przechowujemy je w lodówce.
  • Smacznego :)

38 komentarzy:

  1. Jakoś nie przepadam za galaretką, ale wyglada ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :) lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wygląda przepysznie! Uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka cieknie na sam widok. Agnieszko, to bardzo kuszący deser i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Aż ślinka napływa do ust :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała tarta! Patrząc na nią wiemy, że my musimy się jeszcze troszkę nauczyć co do tart :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Agnieszka tarta wygląda prześlicznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wygląda tarta.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny pomysł na sam koniec lata :) Zobaczyłabym jeszcze to ciasto w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pomyślałam, aby zrobić. Już jest w brzuszkach :)

      Usuń
  10. Na taką tartę nie musiałabyś mnie w ogóle namawiać. Jadłabym ją od razu i to z wielkim apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oh, jak ta tarta pięknie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojejku jakie to pyszne �� uwielbiam tartę a tę wersję koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niesamowicie smakowicie :) jestem teraz na etapie wytrawnych tart jesiennych, ale może skuszę się na takie soczyste wspomnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń
  14. żelatyna w proszku ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...