Kruche wafle mleczno - kakaowe

Podstawą kremu w moich waflach mleczno - kakaowych jest mleko w proszku. Dzięki niemu masa, którą przekładamy wafle nie zmniejsza kruchości andrutów. Wafle nawet na drugi dzień są chrupiące. 

Kruche wafle mleczno - kakaowe



Składniki ( do przełożenia 4 warstw, czyli na opakowanie z 5 andrutami):

opakowanie andrutów z grubą kratką
200 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
200 ml mleka w proszku
1 czubata łyżeczka kakao

Wykonanie:
  • Masło wyjmujemy z lodówki co najmniej 2 godziny wcześniej. Musi być miękkie.
  • Do masła dodajemy cukier puder i całość ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. 
  • Do tak przygotowanej masy, ciągle ucierając, stopniowo dosypujemy mleko w proszku. Całość miksujemy jeszcze 3 minuty.
  • Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dosypujemy kakao i ponownie chwilę ucieramy. Tym razem tylko do połączenia się składników.
  • Wafle przekładamy masami naprzemiennie. Smarujemy nimi stronę z kratką. Masę najlepiej rozprowadza się długą, płaską szpatułką.
  • Tak przygotowane wafle starannie dociskamy, kroimy na porcje, wkładamy do szczelnie zamykanego pudełeczka (może być duży plastikowy pojemnik spożywczy) i wkładamy do lodówki na 2 - 3 godziny.
  • Wafle przechowujemy w szczelnym pudełku. Podajemy schłodzone.
Smacznego :)

Przepis dołączam do akcji kulinarnej:
Wiosenne słodkości 2016

32 komentarze:

  1. Aguś ale cudowne :-) oj zjadłabym kilka :-) ale zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Marzenko, że przepis Ci się podoba. Życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Pyszne i do kawki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogólnie za waflami nie przepadam. Jedyne jakie mi smakuja, to właśnie te domowe. A twoje prezentują się pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! Cudowne smaki dzieciństwa. Wafelki prezentują się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne wafle, przypominają mi smaki z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne, właśnie piję kawę w pracy poproszę jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne wafelki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe wafle są najlepsze :D Choć nam Mama zawsze je robiła kiedy po zrobieniu placka zostało jej dużo masy :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię sobie pochrupać takie wafelki :) A wiadomo, domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aga
    to są te wafelki, które nie tylko smakują wyjątkowo ale też mają wartość nadzwyczajną, bo sentymentalną:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, jak one cudnie wyglądają!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne do kawy albo herbaty. W zasadzie tak też smakowało moje dzieciństwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne wyszły , równe i nie odklejają się. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj, zjadłabym teraz takiego wafelka... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam, ale rzadko kiedy robię ze względu na to, że nie lubie przekładać wafli.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...