250 g mąki
80 g cukru
płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia
80 g masła
śmietana 18% (około175g = 6 łyżek)
1 jajko
3 czubate łyżki bułki tartej
1 kg jabłek
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 czubate łyżki cukru (do budyniu)
650 ml mleka (do budyniu)
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i całość szybko rozcieramy w rękach.
Dodajemy śmietanę oraz jajko i krótko wyrabiamy (tylko do momentu uzyskania jednolitej masy).
3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto klei się do rąk. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.
Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).
W tym czasie przygotowujemy budyń i jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.
Budyń przygotowujemy według receptury na opakowaniu. Dodajemy jedynie mniej mleka. Na dwa budynie dajemy 650 ml mleka.
Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto.
Posypujemy je równomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem.
Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać na małe kawałeczki.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Pycha :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj tak, klasyczne ciasto, jesienią zawsze musi być u mnie na stole ;)
OdpowiedzUsuńCzy budyń nie będzie za twardy
UsuńSzarlotki mogę jeść i jeść bez opamiętania :) Nie ma lepszego ciasta!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńi do tego jak pięknie wygląda :) smakowitości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoja ulubiona szarlotka :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjak ja lubię ciasta z jabłkami, a jeszcze z taka budyniową warstwą to niebo dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńPycha! właśnie zdałam sobie sprawę jak dawno takiej szarlotki nie robiłam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam jabłecznik z budyniem, a Twój wygląda tak zachęcająco, że mam ogromną ochotę na kawałek!
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńUwielbiam. Też taką szarlotkę często robię. Teraz na weekend będę taką piekła :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńJuż się rozpływamy wyobrażając sobie ten niebiański smak budyniu z jabłkiem :D :D
OdpowiedzUsuńSzarlotka była pyszna :)
UsuńO mój Boże, marzę o takiej. Już kilka razy się przymierzałam. Może w końcu się uda ;) Wygląda bosko
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :) Warto :)
UsuńPyszne, czy można chcieć czegoś więcej? Idealne do herbatki.
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńJedno z moich najbardziej ulubionych ciast!! :)
OdpowiedzUsuńz budyniem jeszcze nie robiłam szarlotki. Muszę spróbować , wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo dobre. Zachęcam do zrobienia :)
UsuńRzeczywiście kiedyś moja babcia robiła takie ciacho! Chyba muszę wrócić do tych smaków, bo wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńWow, nie jadłam jeszcze takiego połączenia :) Nie jestem jakimś wybitnym cukiernikiem, ale mam nadzieję, że mi wyjdzie jak się za to zabiorę. Weekend już tuż tuż, a wtedy zawsze jest pora na domowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest mało wymagające i powinno wyjść. Robię je od dziecka. Dosłownie dziecka. Maminy przepis :) Życzę smacznego :)
UsuńAleż apetyczna szarlotka! Mniam <3 Niebo dla podniebienia :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSpróbuję, gdy tylko naprawie piekarnik.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńSzarlotki w każdej postaci uwielbiam ale robię z płatków owsianych bez dodatku cukru, ewentualnie miodu :)
OdpowiedzUsuńTa jest bardziej tradycyjna :)
UsuńAleż cudnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię taka szarlotkę, jest pyszna
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam szarlotke z budyniem:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajny pomysł z tym budyniem, wypróbuję jesienią. Bo takie ciasta najlepiej smakują mi właśnie wtedy. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda -:)
OdpowiedzUsuńchyba jakaś duża tortownica, bo z mojej wycieka budyń
OdpowiedzUsuńUżyłam zwykłą, najpopularniejszą tortownicę o średnicy 24 cm. Ciasto z 250 g mąki zawsze mi się w niej mieściło. A rozrobiłeś oba budynie w 650 ml mleka? Tradycyjnie 2 budynie rozrabia się łącznie w jednym litrze mleka. Tu masz dodać tylko 650 ml. Budyń będzie wówczas gęsty i będzie miał mniejszą objętość. Pozdrawiam :)
UsuńWygląda pysznie. Będę próbowała robić za jakieś 10 minut. A ma super kaloryczność na 100g - 135 kcal.
OdpowiedzUsuńJaką śmietanę dodać?
OdpowiedzUsuńJa dodaję 12% lub 18%.
UsuńPieknie sie upieklo szybko sie robi.
OdpowiedzUsuńCzy można dodać usmażone jabłka?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńJutro robię .Super pomysł , dzięki
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Pyszne
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jabłek , mogę dać np. rabarbar ?
OdpowiedzUsuńAkurat wczoraj kupiłam , a jabłuszek nie ... 🙄
Z góry dziękuję za odpowiedź 🌞🍀🌻
A Twoja szarlotka wygląda obłędnie 👌😋😋😋🙂
Można.
UsuńCoś mnie tu nie wyszło, ciasto było jakieś rzadsze i przez to nie dało się go zmrozić i zetrzeć, po upieczeniu dość twarde. Budyń 2 szt. na 650 ml. mleka i po upieczeniu był bardzo "aldente" :) . Wszystkie składniki x2 bo miałem dużą blachę. Nie wiem co nie teges. Pozdrawiam Piotr
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane, że ciasto jest rzadkie i rozkłada się je palcami. Nie ściera się go, bo to jest niemożliwe. Schłodzenie powoduje jedynie mniejsze klejenie się ciasta do rąk. Budyń wg tego przepisu ma być al dente. Inny powodowałby, że ciasto by się rozjeżdżało. Ciasto po upieczeniu nie powinno być twarde. Nie umiem powiedzieć, dlaczego tak się stało. Może za duża temperatura?
UsuńPozdrawiam.
Smak Mojego Domu