środa, 7 października 2015

Pieczarki faszerowane mięsem

Pieczarki faszerowane mięsem to kolejne danie idealne na imprezy. Przygotowane wcześniej, wystarczy w odpowiedniej chwili włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszne danie obiadowe :)

Pieczarki faszerowane mięsem


Składniki:

12 średnich pieczarek (około 500 g)
1 mała cukinia
1 mały pomidor
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
pół płaskiej łyżeczki lubczyku
pół czubatej łyżeczki majeranku
pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
sól
pieprz
100 g mielonej karkówki

Wykonanie:
  • Z umytych pieczarek wycinamy ogonki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki, podczas pieczenia, nie przyklejają się do naczynia.
  • Każdą pieczarką dość mocno solimy i pieprzymy oraz do środka każdej wlewamy pół łyżeczki oliwy.
  • Ogonki pieczarek drobno kroimy.
  • Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę.
  • Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy.
  • Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy 5 minut.
  • Następnie do cebuli dodajemy cukinię, pomidora, poszatkowane ogonki pieczarek, lubczyk, majeranek, chili, słodką paprykę, sól oraz pieprz  i całość podsmażamy do odparowania wody z warzyw.
  • Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki.
  • Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175 stopniach (piekarnik z termoobiegiem).
  • Smacznego :)

Pieczarki faszerowane mięsem

30 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania :) myy pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie nadziane dania to my bardzo chętnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie faszerowane pieczarki to można jeść i jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślinotoku dostałam od samego patrzenia, uwielbiam faszerowane pieczareczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Też kocham faszerowane pieczarki, ale z mięsem jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś zrobić:) Świetny blog, obserwuję i zapraszam częściej do siebie, zapraszam też do obserwacji, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczarki kocham. Bardzo fajnie je zrobiłaś. Z chęcią się wproszę na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przekąski. Ostatnio polubiłam pieczarki, wiec danie idealne dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie to wyszło. Bardzo mi się podoba i chętnie bym zjadła choć kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają super apetycznie :) Masz rację, na imprezę idealne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne pieczarek, takich jeszcze nigdy nie jadłam ;).

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubie tak przygotowane pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dawno nie robiłam faszerowanych pieczarek... są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają bardzo smakowicie. Chyba nie robiłam jeszcze faszerowanych pieczarek - naprawię to :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...