niedziela, 11 października 2015

Buraczki zasmażane

Dzisiaj zapraszam na zasmażane buraczki, pachnące majerankiem. Tak przygotowane buraczki najczęściej podaję z kotletami mielonymi.


Buraczki zasmażane


Składniki:

0,8 kg buraczków
1 cebula
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 czubate łyżeczki majeranku
czubata łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
1 - 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli.
Dodajemy mąkę i chwilę (2 minuty) razem podsmażamy.
Do cebuli dodajemy buraki, całość mieszamy. Dodajemy cukier, pieprz, sól  oraz cytrynę i całość gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Od czasu do czasu buraczki mieszamy, aby się nie przypaliły.

Smacznego :)

25 komentarzy:

  1. Pyszne :) u mnie dzisiaj takie były na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniał mi się smak domu mojej babci- bezcenne ! Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne do ziemniaczków i mięska na obiad. W dodatku bardzo zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne buraczki, moja babcia takie robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Buraczki bardzo lubię, ale z majerankiem ich jeszcze nie jadłam. Z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię buraczki, ale u mnie tylko z cukrem i cytryną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham takie buraczki, mogłabym je same jeść na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. W ogóle lubię buraczki. W każdej postaci. Takie, jakie zrobiłaś są często u nie w domu, bo są po prostu pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy buraczki ale akurat nie zasmażane :) Wystarczy, że nam buraczki zmielisz i dodasz trochę cebulki, papryki i jabłka i jesteśmy kupione (tak dla Twojej informacji gdybyśmy kiedyś wleciały do Ciebie na obiad) :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A takie z cebulką też lubię. Tylko nie dodaję papryki :)

      Usuń
  10. Uwielbiam takie - zwłaszcza z ziemniakami i mielonym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochamy buraczki do obiadu. Jedyne i niepowtarzalne. Jeśli jest kotlet mielony - to dodatkiem zawsze muszą być właśnie buraczki na ciepło. Pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rzadko je robię, ale bardzo lubię -:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...