niedziela, 25 października 2015

Spaghetti carbonara

Dzisiaj zapraszam na danie z kuchni włoskiej. Spaghetti carbonara to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i  bardzo dobre. Mimo niewielkiej ilości składników zachwyca aromatem i smakiem. O spaghetti carbonara można powiedzieć, że jest wręcz aksamitne. 


Spaghetti carbonara


Składniki (2 porcje):

200 g spaghetti
100 g pancetty lub boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
50 - 60 g startego parmezanu
pieprz

Wykonanie:

W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy pieprz.
Boczek kroimy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni.
Makaron wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy al dente.
Odsączony, gorący makaron wrzucamy na patelnię, do boczku. Całość posypujemy parmezanem i dokładnie mieszamy.
Ściągamy patelnię z ognia i wlewamy na nią masę jajeczną.
Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz. Danie posypujemy parmezanem.

Smacznego :)

32 komentarze:

  1. Choć kaloryczne to zjadłabym cały taki talerzyk :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne , bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To danie uwielbiam :-) smakuje rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszka widzę u Ciebie święto pełną gębą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Światowy Dzień Makaronu uczciłaś bardzo smacznym daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam makaron w sosie carbonara :) Idealny przepis na dzisiejsze święto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, zgadzam się z Tobą! Spaghetti carbonara jest przepyszne, szybkie w przygotowaniu i w ogóle najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To klasyka, do której warto wracać :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  9. Talerzyk jaki czadowy! :)
    Carbonarę to Ja uwielbiam i mogłabym chyba co dzień jeść!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie podany makaron sznurki w bardzo dobrym sosie:) Super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój ulubiony makaron, zawsze robię to danie, gdy nie mam czasu gotować, pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...