poniedziałek, 19 października 2015

Spaghetti z włoskim sosem pomidorowym

Prosto i klasycznie. Tak można powiedzieć o moim dzisiejszym daniu.
Zapraszam na spaghetti z włoskim sosem pomidorowym.

Spaghetti z włoskim sosem pomidorowym


Składniki:

4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
pół kilo pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
8 - 10 dużych listków bazylii
240 g makaronu spaghetti (2 porcje)

Wykonanie:

Czosnek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy około 5 minut na oliwie.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do czosnku.
Wsypujemy cukier, solimy i pieprzymy do smaku.
Dodajemy drobno porwane w palcach lub poszatkowane listki bazylii.
Gotujemy około 15 - 20 minut. Sos musi się trochę zagęścić.

Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente.
Spaghetti polewamy sosem pomidorowym. Można je ozdobić listkami bazylii.

Smacznego :)

Przepis dołączam do akcji kulinarnej:
Wegetariański obiad V

24 komentarze:

  1. Agnieszko pyszna propozycja :) fajny talerzyk :) lubię takie fikuśne kształty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulubione danie naszego wnuka - makaron sznurki , pomarańczowy sos i " babciu - to jest pyszota a ile smaku" :) I dziecko ma rację:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo, bardzo często robię taki sos, jest pyszny, zdrowy i przydatny do wielu dań:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszko taki makaron mogłabym jeść codziennie, to moje ukochane smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron każdy jeden i dobry sos zawsze mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i klasyczne, ale jednak najlepsze :) Takie spaghetti uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste klasyczne danie a przy tym bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki makaron zjem zawsze! pysznie wygląda - ładne zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka klasyka, że my już kilka lat takiego spaghetti nie jadłyśmy :P Przesmacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie bez mięsa by nie przeszło, ale osobiście kocham makaron z wszelkimi pastami typu pesto i na pomidorowo, pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznosci. U nas dwa dni temu gościła mięsna wersja :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...