środa, 28 października 2015

Kotlety mielone

Dzisiaj zapraszam na tradycyjną kuchnię polską. Kotlety mielone aromatyzowane cebulą, czosnkiem i majerankiem. Najczęściej podaję je z buraczkami zasmażanymi. Moim zdaniem to idealne połączenie :)

Kotlety mielone


Składniki:

1/2 kg mielonej karkówki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/4 szklanki bułki tartej + woda
1 jajko
czubata łyżeczka majeranku
sól (1 płaska łyżeczka)
pieprz (3/4 płaskiej łyżeczki)
dodatkowo 1/6 szklanki wody

bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia kotletów

Wykonanie:
  • W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów:
  • Mięso i cebulę mielimy. Ja często w sklepie proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję  w bardzo drobną kosteczkę lub ścieram na tarce.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Dodajemy bułkę tartą nasączoną wodą (wody dodajemy tyle, aby bułka była papkowata i przestała ją wchłaniać).
  • Dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek.
  • Na koniec dolewamy wodę i całość dokładnie wyrabiamy.
  • Z mięsa formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na oleju, z obu stron, na złoto - brązowy kolor.
  • Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. Opchnąłbym tutaj jeszcze pieczarkę pokrojoną w małe kostki. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mielone z pieczarkami również bardzo lubię :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Za mielonymi nie przepadam, ale te wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, smacznie i czego chcieć wiecej? :D Tylko jedynie michy surówki :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasze wspaniałe mielone, bardzo lubię i zawsze się sprawdzają na pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezawodne i zawsze smakują wszystkim:) do tego buraczki i niebo w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zawsze cebulę ścieram na tarce , taka krajana nie przejdzie mi przez gardło, każdy kawałeczek z kotleta wygrzebię :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha, ha... a to ciekawe. Ja jej nie wyczuwam :)
      Cebulę mam w kotletach naprawdę drobno pokrojoną. Ale faktycznie można również zetrzeć na tarce.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Może ja jestem taka zgaga, może mam pecha ale mnie przez sito nie przejdzie , pałęta się po gębie i za nic nie da się przełknąć.
      Taki przykład....ścieram cebulę do placków ziemniaczanych i wpadnie mi jeden kawałek. Graniczy z pewnością, że to ja trafię na ten placek z tym kawałkiem. :))

      Usuń
    3. To jedyny sposób: ścieranie w maszynce elektrycznej. Nic się nie prześlizgnie :))
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Nie ma jak to sprawdzony, dobrze doprawiony mielony ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosto i smacznie, obiad idealny i nigdy nie wychodzący z obiegu :)
    Polecam Ci również wypróbowanie kotletów mielonych, smażonych bez obtaczania w bułce, są super :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, wiem, jadłam i masz rację są super :)
      Też bardzo lubię :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...