poniedziałek, 4 grudnia 2017

Szynka peklowana, krótko gotowana

Szynka peklowana, krótko gotowana - bardzo aromatyczna, krucha i soczysta. Idealna na co dzień i dni świąteczne. Przygotowanie jej jest bardzo proste, ale trwa ponad tydzień. Szynka jest jednak warta oczekiwania. 


Szynka peklowana, krótko gotowana

Potrzebne składniki:

mała szynka wieprzowa (około 1 kilograma)
strzykawka z igłą

Składniki solanki do nastrzyknięcia szynki:

100 ml wody
25 g soli peklującej

Składniki zalewy do 6 - dniowego peklowania szynki:

1 litr zimnej wody
30 g soli peklującej
20 g soli kuchennej
5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
3 listki laurowe
3 czubate łyżeczki majeranku

Składniki zalewy do gotowania szynki:

2 litry zimnej wody 
4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
4 ząbki czosnku, drobno krojone
3 liście laurowe
3 czubate łyżeczki majeranku
3 płaskie łyżeczki soli kuchennej

Wykonanie:
  • W 100 ml zimnej wody rozpuszczamy 25 g soli peklowej.
  • Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy peklowali szynkę. Wkładamy ją do niego i gęsto nastrzykujemy przygotowaną solanką. Solanka będzie trochę wyciekać z mięsa.
  • Przygotowujemy zalewę do 6 - dniowego peklowania szynki. W tym celu mieszamy wszystkie jej składniki. 
  • Do naczynia z szynką dolewamy przygotowaną zalewę do 6-dniowego peklowania szynki. Szynka powinna być cała zanurzona.
  • Szynkę wstawiamy do lodówki i peklujemy przez 6 dni, codziennie ją odwracamy.
  • Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy i wkładamy do garnka. Zalewę wylewamy.
  • Przygotowujemy nową zalewę, tym razem do gotowania szynki. W tym celu mieszamy wszystkie jej składniki.
  • Szynkę zalewamy przygotowaną zalewą. Powinna być cała zanurzona.
  • Szynkę włączamy i od momentu zagotowania gotujemy 10 minut. Po tym czasie szynkę wyłączamy i zostawiamy w wodzie.  Po wystygnięciu garnek z szynką wstawiamy do lodówki.
  • Po 12 - 24 godzinach garnek z szynką ponownie włączamy i od momentu zagotowania gotujemy 10 minut. Po tym czasie szynkę wyłączamy i zostawiamy w wodzie do wystygnięcia. 
  • Po wystygnięciu, szynkę wyciągamy z zalewy, szczelnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie szynka jeszcze skruszeje. 
  • Smacznego :)



17 komentarzy:

  1. Na pewno bardzo smaczna.
    Raczej wędlin unikam, ale domowa to co innego.
    Warto spróbować.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ta szynka pięknie wygląda, przypomina mi szynkę, którą robił mój tata dawno temu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są takie domowe wędliny!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ci wyszła jak ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna! Na pewno o niebo lepsza niż sklepowe wędliny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie :) Nie ma nic lepszego niż domowe wędlinki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała. Domowa wędlina jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wiesz co? ten kawałek mięsa jest świetny. rzadko kiedy można dostać taki ładny. do tego kolor!!! wyszedł cudowny no i pewnie ma super smak:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też robię swoją szynkę,a jeszcze robię pomadę aby uzyskać chrupiącą skórkę!

    OdpowiedzUsuń

  10. Moja rodzina lubi domowe wędliny ale wędzone lub pieczone - peklowanch już nie, jednak to zalezy od indywidualnych upodobań :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe wędliny super smakują i świetnie się prezentują. Takiej szynki bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...