poniedziałek, 11 grudnia 2017

Kruche ciasto z jabłkami, orzechami i kokosową bezą

Bardzo lubię kruche ciasta. Tym razem mam dla Was propozycję na ciasto z jabłkowo - orzechowym nadzieniem i bezą z kokosem. Idealne do kawki, ale pasować będzie również na świąteczny stół. Jabłecznik na bogato.

Kruche ciasto z jabłkami, orzechami i kokosową bezą


Składniki kruchego ciasta:

200 g mąki pszennej (typ 500)
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu)
80 g cukru
100 g zimnego masła
3 żółtka

Składniki bezy:

3 białka
170 g cukru (około 3/4 szklanki)
50 g wiórków kokosowych

Składniki masy jabłkowo - orzechowej:

0,8 kg twardych jabłek
40 g mąki ziemniaczanej
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 
100 g siekanych orzechów włoskich
pół łyżeczki olejku migdałowego

Wykonanie:
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wykonanie ciasta:
  • Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia się składników.
  • Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2 cm. 
  • Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Po 30 minutach ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
  • Gdy ciasto się podpieka, przygotowujemy nadzienie jabłkowo - orzechowe:
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są soczyste, odciskamy z nich nadmiar soku.
  • Do jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną, wanilię, siekane orzechy włoskie oraz olejek migdałowy. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe.
  • Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty):
  • Białka ubijamy, aż będą sztywne.
  • Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. 
  • Na koniec, do ubitych z cukrem białek, dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy, na wolnych obrotach, do połączenia się składników.
  • Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika.
  • Na podpieczonym cieście rozkładamy masę jabłkowo - orzechową.
  • Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło.
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut.
  • Smacznego :)
  • Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość.

25 komentarzy:

  1. Powiem CI, że bardzo fajne ciacho kruche.
    Jestem go ciekawa. Może kiedyś się skuszę.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne ciasto, każda warstwa brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie ciasto miałabym teraz ochotę. Pysznie wygląda i jestem pewna, że genialnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super warstwy, każda inna, smaczna , ciekawa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie! Nie pozostało mi nic innego, jak czekać na weekend i upiec takie cudo! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię tego typu ciasta,i ta pyszna kokosowa beza...:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne orzeźwiające ciasto ❤💙💚💛

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko, porywam ten kawałek ciasta, bo mi język ucieknie. Jabłka, orzechy i beza kokosowa... czego chcieć więcej?
    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bogactwo smaków w jednym cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chetnie bym takie ciasto zjadła.Zapisuje przepis.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jabłecznik na wypasie. Wpraszam się na kawę i kawałek ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe! <3 Szkoda, że nie można tak sięgnąć po ten kawałek przez monitor... Wygląda obłędnie smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wspaniałe :-) z chęcią bym zjadła teraz kawałek, zostało coś jeszcze ???

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale :) Ta kokosowa bez mnie nęci :)

    OdpowiedzUsuń
  15. no doobra..podaj proszę adres wpadnę z winkiem na kawałek ciacha:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Faktycznie na bogato, ale super jest! Myślę, że smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo podoba mi się ta masa jabłkowo orzechowa, w ogóle całe ciasto zapowiada się przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...