Pomarańczowa babka z ricottą i migdałami to ciasto, które jest pełne smaków i aromatów. Mocno wyczuwalny smak migdałów, głęboki pomarańczowy aromat oraz puszystość i delikatność, którą nadaje serek ricotta. Czy można chcieć czegoś więcej?
Składniki:
230 g mąki pszennej (typ 500)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
50 g drobno krojonych, blanszowanych migdałów (u mnie Skworcu)
50 g drobno krojonych, blanszowanych migdałów (u mnie Skworcu)
2 jajka
160 g cukru
80 ml oleju
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
250 g serka ricotta
Wykonanie:
- Przepis na podłużną blaszkę o wymiarach górnych, około 10 cm x 30 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia.
- Do małej miseczki wsypujemy produkty suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz pokrojone migdały i całość mieszamy.
- Do dużej miski wbijamy jajka oraz wsypujemy cukier i razem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej, aromat pomarańczowy i ricottę. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Dosypujemy produkty suche i całość mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu.
- Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy, a ciasto ładnie zrumienione.
- Smacznego :)
te migdały mnie przekonały :)
OdpowiedzUsuńŻyczę w takim razie smacznego :)
Usuńto ciasto dla mnie! pyszne smaki... wszystkie lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zachęcam do zrobienia :)
UsuńPomarańczowa babka? Czytasz mi w myślach! :)
OdpowiedzUsuńStaram się :)
UsuńJak są wyczuwalne migdały to już wiemy, że nam bardzo by smakowało:)
OdpowiedzUsuńSą. Zarówno w smaku, jak i podczas jedzenia lekko chrupią :)
UsuńAle puszysta! Pięknie się prezentuje i na pewno smakuje rewelacyjnie <3
OdpowiedzUsuńJest bardzo fajna :)
UsuńRewelacja, uwielbiam takie włoskie, domowe smaki:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło i wygląda na bardzo delikatne :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo delikatne i długo zachowuje tą miękkość :)
UsuńAga przepiękna babeczka, mnie nigdy nie lubiły takie wypieki.
OdpowiedzUsuńAle taka baba zawsze wychodzi :)
UsuńBabki to ja uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńCudowna, puszysta i bardzo apetyczna babka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniale wygląda kochana :)porywam kawałeczek do kawki :) mniam:)
OdpowiedzUsuńOczywiście Asiu :)
UsuńWygląda apetycznie:-)Pozwól mi tylko jeden kawałeczek wziąć do kawki:-)
UsuńProszę bardzo :)
UsuńWygląda bardzo pulchne i smacznie.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAguś po prostu cudowna baba :-)
OdpowiedzUsuńSuper babka, musi być bardzo apetyczna.
OdpowiedzUsuńJest :)
UsuńWygląda smakowicie:) Mam już pomysł na sobotnią pychotkę do kawy:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńZachęcam. Proste i pyszne ciasto :)
Usuńo ja cie kręcę ... jak ja uwielbiam takie zwykłe ciasta! Do czarnej kawy idealne <3
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńTo moje smaki. Babka pięknie się upiekła i z pewnością pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Agnieszko :)
Dziękuję Krysiu :)
UsuńMigdały i serek ricotta odgrywają kluczową rolę na smak ciasta! Jestem tym ciastem zachwycona i będę robić bardzo często. Taki niezwykle zwykły placuszek - palce lizać!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI taka jest. A dodatkowo bardzo prosta do zrobienia. Zachęcam do zrobienia i pozdrawiam :)
UsuńWygląda smakowicie! :) Mam ochotę ją upiec! :) Dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńJaka ona musi być pyszna! :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobra. Zachęcam do zrobienia :)
UsuńUwielbiam ciacha z migdałami . Świetny pomysł na dodanie serka ricotta.
OdpowiedzUsuńŚwietny, to mało powiedziane. Ciasto wyszło cudne. Na stałe zagościło w moim domu :)
UsuńBabki piekę tylko na Wielkanoc, ale ta mnie zaintrygowała i może niedługo zrobię ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam. Ta jest inna niż te popularne :)
UsuńTa babka jest obłędna, taka wyrośnięta i puchata, na pewno niezwykle aromatyczna, bo składniki o tym świadczą. Ciasta jemy sporadycznie ale kawałek tej babeczki zjedlibyśmy z ogromną przyjemnością. Przepis wykorzystamy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Życzę smacznego. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)
Miło mi to czytać :)
Usuńspecjalność mojej babci ;-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWarto upiec !!! 15 min. roboty i babka w piecu, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 😊
Usuń