Karkówka duszona z cebulą i jabłkiem

Dzisiaj zapraszam na karkówkę duszoną z cebulą i jabłkiem. Tak przygotowana karkówka jest soczysta, mięciutka i pięknie pachnie. Jest to kolejna propozycja dla osób, które lubią mięso duszone z cebulą. Dodatek jabłka sprawia, że sos jest fajnie zagęszczony, aksamitny. Ma lekko słodkawy posmak, lecz cebula nadal jest dominująca w  smaku i aromacie. Mięso doprawione tylko solą i pieprzem. Moim zdaniem, tu nic więcej nie jest potrzebne :)

Karkówka duszona z cebulą i jabłkiem


Składniki:

500 g karkówki ( 4 kotlety)
1 duże jabłko
2 duże cebule
sól
pieprz
kilka łyżek oliwy

Wykonanie:
  • Do wykonanie tego dania wystarczy jedna duża patelnia z pokrywką.
  • Cebulę kroimy w półkrążki. 
  • Jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki.
  • Mięso kroimy na kotlety i porządnie rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety wyjdą duże, można przekroić je na pół.
  • Rozbite kotlety solimy, pieprzymy i podsmażamy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Po podsmażeniu, kotlety odkładamy na talerz.
  • Na oliwę ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę. Solimy ją i chwilę podsmażamy. 
  • Gdy cebula lekko zmięknie, dodajemy jabłko i całość mieszamy. 
  • Kotlety wkładamy pod cebulkę z jabłkiem. Całość zalewamy jak najmniejszą ilością wody, ale tak, aby, mięso było przykryte.
  • Całość solimy i pieprzymy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie mięciutkie. Czas zależy od jakości mięsa. Ja ostatnio dusiłam 80 minut. W trakcie duszenia należy spróbować powstały sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)

23 komentarze:

  1. Własnie działam z karkówką ale cielęcą dla moich chłopaków, przydałaby mi sie Twoje dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karkówka duszna z jabłkiem i cebulą, to brzmi przepysznie! Ciekawa jestem smaku takiej potrawy, bo nie miałam jeszcze okazji próbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karkówka smakuje tak jak zwykła karkówka z cebulką. Dodatek jabłka sprawia, że cebulka jest delikatniejsza i ma trochę słodszy smak. Sos jest gęściejszy i taki bardziej aksamitny w konsystencji. Konkretnie smaku jabłka nie czujemy. Pierwszy raz, gdy mi podano takie mięso, nie wiedziałam, że jest z jabłkiem i się nie domyśliłam. Jednak smakowało tak jakoś fajniej, niż karkówka upieczona tylko z cebulką. Różnica w smaku jest bardzo subtelna :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na połączenie jabłka z cebulą. W ogóle pysznie przygotowałaś karkówkę. Już sobie wyobrażam jaka jest smaczna i delikatna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką duszoną cebulkę też lubimy bo ma fajny słodki posmak a tutaj jeszcze ciekawy dodatek jabłka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o ja! zrobiłam się głodna :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszne mięsko, jeszcze tak go nie podawałam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawie brzmi! Takiego jeszcze nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszna karkóweczka. Prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam karkówkę, ale w samej cebuli. Z dodatkiem jabłka musi być pyszna. Miłego dnia Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. HA U mnie ostatnie szynka była duszona bardzo podobnie, pyszne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za karkówką ale za wszystkim w słodkiej wersji jak najbardziej :) Chyba się przełamię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli podoba Ci się pomysł, to możesz udusić tak inne, lubiane przez Ciebie mięso. Tylko inną ilość czasu będziesz dusić - odpowiednią do mięsa. Na przykład schab wystarczy dusić pół godziny.

      Usuń
  12. Masz rację Agnieszko - w cebuli można udusić każde mięso i każde będzie kruche, soczyste i delikatne. U nas bardzo często tak pieczona jest łopatka.Polecamy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam pyszna propozycja na karkówkę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...