czwartek, 31 grudnia 2015

Lazurowy drink z ginem i sokiem limonkowym

Wszystkim odwiedzającym mojego bloga życzę szampańskiego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku 2016 :))
Dzisiaj ostatnia propozycja na kolorowy drink na Sylwestra. Tym razem słodko- kwaśny, lazurowy drink na bazie ginu. Drink o bardzo charakterystycznym smaku, ze względu na dodatek ginu. Sok z limonki nadaje mu delikatności i kwaskowatości. Syrop blue curacao dodaje słodyczy i wyraźnego smaku pomarańczy. To zestawienie sprawia, że drink ma bardzo ciekawy owocowo- kwaskowy smak. No i piękny, lazurowy kolor. Klarowny sok z limonki i syrop blue curacao daje kolor, który do złudzenia przypomina lazurowy kolor ciepłych mórz :)


Lazurowy drink z ginem i sokiem limonkowym

środa, 30 grudnia 2015

Pieczone kasztany jadalne

Pierwszy raz jadłam kasztany w Paryżu. Tam piecze się je często na grillu, ustawionym na chodniku. Ponieważ teraz są dostępne w wielu sklepach, warto przypomnieć sobie ich smak :) 
Upieczone kasztany są mięciutkie i łatwo schodzi z nich skórka.

Pieczone kasztany jadalne

wtorek, 29 grudnia 2015

Drink Pink Pussycat

Dzisiaj kolejna propozycja na słodki drink na Sylwestra. Pink Pussycat to drink na bazie ginu. Charakterystyczny smak jałowca, który czujemy w ginie, w połączeniu z sokami owocowymi daje bardzo ciekawy, owocowy efekt smakowy :)


Drink Pink Pussycat

niedziela, 27 grudnia 2015

Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami

Dzisiaj propozycja na ciekawy obiad lub ciepłą przekąskę na zbliżającego się Sylwestra :)
Zapraszam na faszerowaną paprykę. Zawsze, gdy ją zrobię, zastanawiam się, dlaczego tak rzadko ją piekę. Faszerowana papryka jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Zdecydowanie częściej musi gościć na moim stole :)
Paprykę faszerowaną można przygotować wcześniej, a w czasie Sylwestra tylko podgrzać :)


Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami

środa, 23 grudnia 2015

Pierniczki

Dzisiaj zapraszam na pierniczki. Co zrobić, aby upiec najlepsze na świecie pierniczki? Już zdradzam ten sekret. Po połączeniu wszystkich składników i zagnieceniu ciasta należy zawołać wszystkich do kuchni. Ich wykrojenie powinno być zabawą dla całej rodziny. Gdy pierniczki ostygną, możemy je udekorować. Ale przy dekorowaniu również powinna brać udział cała rodzina. I wówczas takie pierniczki mają moc i najlepszy smak :)


Pierniczki

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Makowiec z jabłkami

Dzisiaj zapraszam na makowiec z jabłkami, ciasto idealne na święta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, cudownie wilgotne i bardzo proste do zrobienia. I co ważne, po kilku dniach smakuje, jakby dopiero było zrobione :)

Makowiec z jabłkami

piątek, 18 grudnia 2015

Drink Malibu Sunrise

Kolejna propozycja na Sylwestra-  drink o nazwie Malibu Sunrise. Kolorowy, słodki i łatwy do przygotowania drink kobiecy z Malibu.

Drink Malibu Sunrise

środa, 16 grudnia 2015

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i pieczarkami. Pierogi z kapustą i pieczarkami są idealną alternatywą dla wykonanych w ten sam sposób pierogów z grzybami leśnymi. W tym roku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą i pieczarkami :)


Pierogi z kapustą i pieczarkami


poniedziałek, 14 grudnia 2015

Rosół

Rosół to jedna z ulubionych zup wielu z nas. Rosół jest również bazą do wielu innych potraw. 
Zapraszam na aromatyczny, pyszny domowy rosół.

Rosół

piątek, 11 grudnia 2015

Kurczak w ziołach, pieczony z ziemniakami

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju dania przygotowywane w piekarniku. Dlaczego?
Ponieważ nie wymagają dużo pracy i zazwyczaj nie trzeba ich pilnować. W czasie, gdy się pieką, można poleniuchować lub poczytać książkę. Dzisiaj zapraszam na kurczaka w ziołach, pieczonego razem z ziemniakami. Kurczak jest pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty :)

Kurczak w ziołach, pieczony z ziemniakami

środa, 9 grudnia 2015

Briami, czyli warzywa z pieca po grecku

Dzisiaj klimaty greckie. Briami, czyli warzywa zapiekane w piekarniku. Ta grecka potrawa jest niezwykle prosta do zrobienia, aromatyczna i bardzo dobra. Briami może stanowić samodzielne danie. Można je również podać z bagietką.
Kamienie, które widać w tle zdjęcia przywiozłam z greckiej plaży :)


Briami, czyli warzywa z pieca po grecku

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Zupa jarzynowa z kapustą

Dzisiaj zapraszam na zupę jarzynową z kapustą. Zupa jest pyszna, bardzo aromatyczna, wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Czujemy w niej delikatne smaki ziemniaka i kapusty oraz słodycz marchewki. 

Zupa jarzynowa z kapustą

środa, 2 grudnia 2015

Pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami jadłam po raz pierwszy, wiele lat temu, na Słowacji. Bardzo mi wówczas zasmakowały. Byłam wręcz zaskoczona, że pierogi z ziemniakami mogą być takie dobre. Moim zdaniem są lepsze od pierogów ruskich, ale to jest, jak wiadomo, kwestia gustu :)
Zapraszam na pyszne pierogi z ziemniakami. 

Pierogi z ziemniakami

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...