poniedziałek, 9 października 2017

Makaron z podsmażaną brukselką i czosnkiem

Podając brukselkę do obiadu, zazwyczaj ją podsmażam. Dzięki temu brukselka  nabiera fajnego smaku. Co powiecie na makaron podany z podsmażoną brukselką, doprawioną czosnkiem. Prosto, ale bardzo aromatycznie.

Makaron z podsmażaną brukselką i czosnkiem



Składniki:

800 g brukselki
sól
cukier
8 łyżek oliwy
pieprz
50 g masła
6 dużych ząbków czosnku
200g makaronu tagliatelle (polecam makaron Malma)

Wykonanie:
  • Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich liści.
  • Brukselkę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę cukru. Od momentu zagotowania się wody, brukselkę gotujemy 4 minuty.
  • W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron.
  • Brukselkę odcedzamy i wrzucamy na patelnię, na którą wlewamy również oliwę.
  • Brukselkę podsmażamy do momentu, aż ładnie się zarumieni. W międzyczasie brukselkę pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy. 
  • Do zarumienionej brukselki dodajemy masło i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażamy około 2 minuty i dokładnie mieszamy tak, aby masło i czosnek oblepiły brukselkę.
  • Do brukselki dodajemy odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy, aby oliwa i masło go pokryły.
  • Gotowe.
  • Smacznego :)
Makaron z podsmażaną brukselką i czosnkiem

28 komentarzy:

  1. Super, taka brukselka na pewno smakuje lepiej, niż prosto z wody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię dania z makaronem :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brukselka i makaron zawsze chętnie :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłów na makarony mam sporo, ale ten - genialny :)
    Nie wiedziałam, że brukselkę można tak fajnie podsmażyć.
    Propozycja bombowa :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie, zdrowo i pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i pyszne, bardzo lubię brukselkę ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiele osób krzywi się na samą myśl o brukselce a wystarczy odpowiednio ją przygotować ;)
    A jeśli jeszcze tak ładnie podane? Jak tu nie lubić brukselki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiem, że wiele osób nie lubi brukselki, a ja ją z kolei uwielbiam! Z makaronem musi być pyszna. Ja zazwyczaj podsmażam i zjadam samą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety nie lubię brukselki. Ale makaron uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przekonałyśmy się do brukselki w momencie kiedy zjadłyśmy ją po raz pierwszy z sosem orzechowym :D Polecamy taką opcję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wieki nie jadłam już brukselki, ale lubię ją i z chęcią w takiej wersji bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jako dziecko bardzo nie lubiłam brukselki, teraz sięgam po nią chętnie. Bardzo fajny pomysł na jej wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę gdzieś dorwać brukselkę, jeszcze w tym roku nie miałam okazji wykorzystać jej w kuchni :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam brukselkę więc chętnie bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszny makaron. uwielbiam brukselkę także dla mnie idealnie : )

    OdpowiedzUsuń
  16. Super danie, a chyba dość proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Danie niezwykle proste a jakże inne. Świetny pomysł i jaki smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Brukselka i dużo czosnku - jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na takie danie z makaronem jeszcze nie wpadłam, ale chętnie je wypróbuję:) Poza tym już dawno nie jadłam brukselki.

      Usuń
  19. Bardzo ciekawa propozycja :) Ciekawa jestem bardzo jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kiedyś miałam taki pomysł, żeby połączyć makaron z brukselką, ale jakoś mi to nie grało. A tutaj proszę! Jednak to jest możliwe! Wypróbuję !!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...