poniedziałek, 30 października 2017

Cukinia podsmażana z marchewką

Cukinia podsmażana z marchewką, to dodatek do obiadu lub przekąska w ciągu dnia. Smakuje lekko orzechowo, dzięki podsmażonemu sezamowi.


Cukinia podsmażana z marchewką


Składniki:

1 niewielka cukinia
2 większe marchewki
3 łyżki oliwy extra vergine
sól i pieprz
1 łyżeczka sezamu białego
1 łyżeczka sezamu czarnego  (polecam Skworcu)
1 łyżka ziaren słonecznika
2 łyżeczki sosu sojowego

Wykonanie:
  • Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Gdy są prawie gotowe, dorzucamy ziarna sezamu i podpiekamy, aż sezam nabierze koloru.
  • Ziarna zdejmujemy z patelni.
  • Cukinię, bez obierania, kroimy w słupki. Marchewkę obieramy i również kroimy w słupki.
  • Na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę i chwilę podsmażamy. Po 2-3 minutach, gdy marchewka lekko zmięknie, dodajemy cukinię. Warzywa solimy oraz pieprzymy i podsmażamy do uzyskania pożądanej miękkości. Tak, jak lubicie.
  • Do podsmażonych warzyw dodajemy sos sojowy i jeszcze 1 minutę podsmażamy.
  • Warzywa zdejmujemy z ognia i mieszamy z ziarnami.
  • Smacznego :)

23 komentarze:

  1. Bardzo lubię cukinię, a takie danie na pewno smakuje świetnie :) Pysznie i szybko :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda, chociaż nie przepadam za gotowaną marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, ale w przepisie nic nie ma o gotowaniu marchewki. :)

      Usuń
  3. Fajny p0omysł na urozmaicenie dodatku do obiadu. Zawsze to coś innego niż surówka albo ogóreczki ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smaczek podsmażonych warzyw niezastąpiony :)

      Usuń
  4. Ach, chyba od zawsze uwielbiałam takie marchewkowe pyszności.
    Ta propozycja również bardzo mnie kusi.
    A cukinii mam pod dostatkiem :)
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja :) Uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pychotka :D <3 wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię podobnie cukinię z marchewką, ale na styl japoński. To jeden z moich ulubionych dodatków do bento :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe i delikatne warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, świetny pomysł na warzywna przekąskę. Pięknie, kolorowo się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czasem robię smażoną cukinię do obiadu ale smażę ją solo.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...