Pstrąg z piekarnika, pieczony w folii

Pyszny, maślany, delikatny, wilgotny, wprost rozpływający się w ustach pstrąg z piekarnika, pieczony w folii. 

Pstrąg z piekarnika, pieczony w folii


Składniki:

2 pstrągi
sól + pieprz do smaku
2 duże ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam Skworcu)
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
------------------------------
2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:
  • Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy 1 łyżką  oleju - w miejscu, na którym położymy rybę. Olej zapobiegnie przyklejeniu się skórki.
  • Ryby myjemy, osuszamy i kładziemy na folii. 
  • Rybę posypujemy solą i pieprzem - z obu stron skórkę oraz w środku. 
  • Do środka każdej ryby dajemy: 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę soku z cytryny. W momencie wlania soku z cytryny rybę trzymamy rozcięciem do góry, aby sok nie wyciekł.
  • Folię zawijamy, formując "łódeczkę".
  • Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ryba powinna być cały czas położona rozcięciem do góry, więc najlepiej umieścić ją w niewielkim naczyniu, w którym można ją oprzeć.
  • Tak przygotowanego pstrąga wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Naczynie żaroodporne z rybą wkładamy do piekarnika na 30 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
  • Po tym czasie ryba będzie gotowa.
  • Tak przygotowanego pstrąga podaję w folii aluminiowej. Jeśli chcecie rybę z niej wyjąć, przelejcie na talerze sos, który jest w folii. To on stanowi kwintesencję smaku tego dania.
  • Pstrąga podajemy z białym pieczywem, które można maczać w sosie.
  • Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. Pstrąg to jedna z naszych ulubionych rybek :D Ale my zawsze musimy mieć ją podaną bez głowy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrego pstrąga chyban ie tak łatwo przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ryby! :) Pstrąg z piekarnika czy grilla zawsze dobrze smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, bardzo lubię takiego pstrąga pieczonego w całości, niestety muszę jeszcze poprawić technikę jedzenia, żeby łatwiej radzić sobie z usuwaniem ości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na dobrze przygotowanego pstrąga zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest zdecydowanie moja ulubiona ryba. Często ją robię wypełniając czosnkiem i koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, taką rybkę z chęcią bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię rybek z " kałuży" za to mój mąż uwielbia,

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna rybka :) Dawno nie jadłam takiej pieczonej w folii :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm... Uwielbiam taką rybkę! :) Palce lizać! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszna rybka :) zdecydowanie częściej ją piekę niż smażę lub duszę

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj zrobiłam pstrąga według tego przepisu i nie jestem zadowolona z podania temperatury i czasu pieczenia był nie dopieczony musiałam podkręcić tem do 200 st i jeszcze 25 min dopiekalam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli był robiony dokładnie według tego przepisu, to nie jest możliwe, aby był niedopieczony po 30 minutach w temperaturze 175 stopni. Proszę zwrócić uwagę, że zaznaczyłam w przepisie, że ja piekę na dwóch grzałkach: dolnej i termoobiegu.

      Usuń
  13. Przepis dokładny i zrozumiały ,piekłem w piekarniku wg.zalecenia i wyszło wspaniałe.To był pierwszy raz w życiu.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...