Kruche babeczki z kremem do karpatki

Kruche babeczki, słodkie, pachnące wanilią. W środku krem do karpatki, z prawdziwą wanilią. Niebo w buzi :)

Kruche babeczki z kremem do karpatki




Składniki ciasta (16 - 20 babeczek):

300 g mąki
130 g zimnego masła
3 żółtka
100 g cukru
3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii

Składniki masy karpatkowej:

125 ml mleka
125 ml śmietanki 30%
1/2 opakowania kremu do karpatki
1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej

Wykonanie:
  • Wykonanie ciasta:
  • Do mąki dodajemy masło pokrojone na małe, cienkie kawałeczki, żółtka, cukier, jogurt, wanilię mieloną. Całość szybko zagniatamy(tylko do połączenia się składników) i formujemy w kulę.
  • Ciasto rozwałkowujemy na blacie mocno posypanym mąką. Przed rozwałkowaniem, ciasto z wierzchu, również posypujemy mąką. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć grubość około 2-3 mm.


  • Z ciasta wykrajamy krążki. Ja robię to szklanką o średnicy nieco większej od średnicy foremek do babeczek. Na każdą babeczkę przeznaczamy dwa krążki. Jednym wyłożymy foremkę. Drugi posłuży do przykrycia babeczki, po nałożeniu kremu.

  • Foremki wyłożone ciastem i pozostałe krążki ciasta wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • Przygotowujemy krem do karpatki:
  • Mleko i śmietankę łączymy.
  • Więcej niż połowę mleka ze śmietanką wlewamy do garnka i zagotowujemy. Mniejszą część mleka ze śmietanką łączymy z proszkiem kremu do karpatki i mieloną wanilią.
  • Do gotującego się mleka ze śmietanką wlewamy rozrobiony proszek i gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia. Cały czas całość energicznie mieszamy. Zapobiegnie to przypaleniu i tworzeniu się grudek.
  • Krem schładzamy. Zimny krem będzie gęsty.
  • Do foremek, wyłożonych ciastem, nakładamy krem do karpatki. Wierzch przykrywamy krążkami ciasta i sklejamy boki, mocno dociskając ciasto do boków foremek.

  • Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Babeczki powinny się lekko przyrumienić.
  • Po upieczeniu, babeczki studzimy w foremkach. Chłodne łatwo oddzielą się od foremek.
  • Na koniec babeczki można oprószyć cukrem pudrem.
  • Mi wyszło 17 babeczek. Ich ilość waha się od 16 do 20, w zależności od grubości, na jaką rozwałkowujemy ciasto.
  • Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Jakie urocze i widać, że bardzo kruche ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takim pysznościom nigdy nie powiem nie :) Rewelacyjnie wyglądają i bardzo chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję przepis i na pewno wypróbuję. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas jest tak, że jedna w karpatce najbardziej lubi ciasto a druga najbardziej przepada za kremem :D Także tym razem ta druga byłaby bardziej uradowana z tych babeczek xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Same najlepsze pyszności tu dziś u Ciebie widzę!
    Ach, Ty masz zawsze rewelacyjne pomysły jeśli chodzi o takie słodkości.
    Babeczki apetyczne i smaczne.
    Pozdrowionka poniedziałkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyszności, babeczki wyglądają niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie cudowne :D Muszą rozpływać się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Karpatkę uwielbiam od dziecka. Pamiętam, że zawsze wyjadałam krem :D Babeczki są cudowne! <3 Wyobrażam sobie jak wspaniale muszą smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniłe babeczki! Uwielbiam takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem krótko: ummm, mniam, mniam. Już czuję jak pysznie smakują, bo wyglądają niesamowicie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też takie robię! Są super - szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię babeczki w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ten krem, a w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia. Pasuje idealnie do takich babeczek :)

      Usuń
  14. Ktorego konkretnie kremu najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...