Fasolka szparagowa w pomidorach

 Fasolka szparagowa w pomidorach jest fajnym dodatkiem do obiadu.  

Składniki:

1 cebula

oliwa

4 ząbki czosnku

500 g fasolki szparagowej

500 g pomidorów świeżych lub puszka pomidorów

sól

pieprz


Przygotowanie:

  • Fasolkę oczyszczamy, cebulę kroimy w kostkę. 
  • Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aby zmiękła.
  • Na patelnię, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, solimy i podsmażamy do zeszklenia. 
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zeszklonej cebuli, podsmażamy 2 minuty. 
  • Dodajemy odcedzoną fasolkę, mieszamy i podsmażamy 3 minuty.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do fasolki. Całość solimy i  pieprzymy, przykrywamy pokrywką, dusimy przez około 10 minut.
  • Smacznego :)

36 komentarzy:

  1. Szparagową bardzo lubię i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wygląda, skuszę się i zrobię w przyszłym tygodniu :) jednak czy mogę użyć fasolki mrożonej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Będzie trzeba krócej robić. Ona powinna szybciej zmięknąć.

      Usuń
  3. Prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry. Dziś znalazłem Pani blog. Bardzo dziękuję za wszystkie przepisy oraz za klarowne sposoby przygotowania. Strona ma ładną szatę graficzną utrzymaną w przyjaznej i minimalistycznej grafice. Jest tyle ile trzeba, nie za dużo i nie za mało. Lubię taki styl.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szparagową więc chętnie spróbuję to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis na obiad, chętnie spróbuje swoich sił i stworzę swoją wersję

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na dobrą alternatywę dla tradycyjnego makaronu z pomidorami

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyznam, że nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry, szukam przepisu na coś do podania z obiadem i Pani przepis wpadł mi w oko. Czytając jednak komentarze nie jestem pewna, czy owa fasolka ma być dodatkiem czy samym obiadem :D Druga sprawa, czy nie będzie problemu, żeby wykonać ten przepis z mrożonej fasolki?
    Może to śmieszne pytania, ale nie lubię fasolki, więc jej normlanie nie przyrządzam, ale będę miała fasolkowych łasuchów na obiedzie i z tego powodu szukam inspiracji ;)
    Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to dodatek. Jednak zależy jak kto je. Z mrożonej można. Jednak mrożoną chwilę pogotowała bym w osolonej wodzie i dopiero dodała na patelnię.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Świetnie, u mnie dziś też będzie jako dodatek. Bardzo dziękuję za poradę.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. Fasolkę szparagową mogłabym jeść codziennie, w takim wydaniu jeszcze nie probowałam

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne połączenie. Moja teściowa kiedyś z tego słynęła, jednak dawno nie jadłam szparagowej w pomidorach

    OdpowiedzUsuń
  13. Spróbuje tego przepisu przy najbliższej okazji. Wygląda obiecująco

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam jeszcze takiej fasolki. Oj narobiłaś mi smaka na fasolkę szparagową

    OdpowiedzUsuń
  15. świetny blog i ciekawe treści.

    OdpowiedzUsuń
  16. świetny blog i ciekawe treści.

    OdpowiedzUsuń
  17. wiele ciekawych treści tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za ten rewelacyjny wpis. Szukałam sposobu jak przygotować smakowicie fasolkę a ten okazał się strzałem w dziesiątkę.

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis. Fasolka w takim wykonaniu smakuje obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiej fasolki jeszcze nie jadłem. Koniecznie musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  21. Na zdjęciu wygląda apetycznie a w rzeczywistości jest obłędna.

    OdpowiedzUsuń
  22. człowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.

    OdpowiedzUsuń
  23. człowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.

    OdpowiedzUsuń
  24. Skąd ludzie czerpią ciągle nowe pomysły na przepisy to ja nie wiem, pozdrawiam będę często tu zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  25. Widzę, że tu królują smaki z dziecinnych lat, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Super pomysł na śniadanie dla malucha, smacznie i zdrowo tak jak lubię.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...