Fasolka szparagowa w pomidorach

 Fasolka szparagowa w pomidorach jest fajnym dodatkiem do obiadu.  

Składniki:

1 cebula

oliwa

4 ząbki czosnku

500 g fasolki szparagowej

500 g pomidorów

sól

pieprz


Przygotowanie:

  • Do dania potrzebujemy głębokiej patelni z pokrywką.
  • Fasolkę oczyszczamy, cebulę kroimy w kostkę. 
  • Na patelnię, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, solimy i podsmażamy do zeszklenia. 
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zeszklonej cebuli, podsmażamy 2 minuty. 
  • Dodajemy fasolkę, ponownie solimy, mieszamy i podsmażamy 3 minuty.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do fasolki. Dolewamy  około 150ml wody, całość solimy i  pieprzymy, przykrywamy pokrywką, dusimy przez około 40 minut - do miękkości fasolki.
  • Zdejmujemy pokrywkę, jeszcze chwilę całość podsmażamy, aby odparowała cała woda.
  • Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania :) sama robię podobną fasolkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagową bardzo lubię i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wygląda, skuszę się i zrobię w przyszłym tygodniu :) jednak czy mogę użyć fasolki mrożonej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Będzie trzeba krócej robić. Ona powinna szybciej zmięknąć.

      Usuń
  4. Prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis. Wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień dobry. Dziś znalazłem Pani blog. Bardzo dziękuję za wszystkie przepisy oraz za klarowne sposoby przygotowania. Strona ma ładną szatę graficzną utrzymaną w przyjaznej i minimalistycznej grafice. Jest tyle ile trzeba, nie za dużo i nie za mało. Lubię taki styl.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szparagową więc chętnie spróbuję to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis na obiad, chętnie spróbuje swoich sił i stworzę swoją wersję

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda na dobrą alternatywę dla tradycyjnego makaronu z pomidorami

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznam, że nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...