Fasolka szparagowa w pomidorach

 Fasolka szparagowa w pomidorach jest fajnym dodatkiem do obiadu.  

Składniki:

1 cebula

oliwa

4 ząbki czosnku

500 g fasolki szparagowej

500 g pomidorów

sól

pieprz


Przygotowanie:

  • Do dania potrzebujemy głębokiej patelni z pokrywką.
  • Fasolkę oczyszczamy, cebulę kroimy w kostkę. 
  • Na patelnię, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, solimy i podsmażamy do zeszklenia. 
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zeszklonej cebuli, podsmażamy 2 minuty. 
  • Dodajemy fasolkę, ponownie solimy, mieszamy i podsmażamy 3 minuty.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do fasolki. Dolewamy  około 150ml wody, całość solimy i  pieprzymy, przykrywamy pokrywką, dusimy przez około 40 minut - do miękkości fasolki.
  • Zdejmujemy pokrywkę, jeszcze chwilę całość podsmażamy, aby odparowała cała woda.
  • Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania :) sama robię podobną fasolkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagową bardzo lubię i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wygląda, skuszę się i zrobię w przyszłym tygodniu :) jednak czy mogę użyć fasolki mrożonej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Będzie trzeba krócej robić. Ona powinna szybciej zmięknąć.

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...