Zakwas z buraków

Pachnący, intensywny w kolorze, niezbędny do świątecznego barszczyku - zakwas z buraków. Zróbcie tydzień przed Wigilią i dodajcie do barszczu. Wzmocni kolor, smak i zapach.

Zakwas z buraków

Składniki:

1 kg buraków
6 ząbków czosnku
6 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
25 ziaren pieprzu czarnego
3 płaskie łyżeczki soli
1,5 litra przegotowanej wody

Wykonanie:
  • Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
  • Czosnek, bez obierania, kroimy na pół.
  • Do słoika lub kamionkowego naczynia wkładamy czosnek, listki laurowe, ziele angielski oraz pieprz czarny. Na koniec wkładamy pokrojone buraki. 
  • W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Solanką zalewamy buraczki.
  • Buraczki dociskamy, aby nie wypływały na wierzch, np. małym spodeczkiem. Słoik przykrywamy i odstawiamy na 6-7 dni. Słoik przykrywam ściereczką lub zakrętką. Jednak zakrętki nie zakręcam, aby był dostęp powietrza. 
  • Po tym czasie zakwas odcedzamy, przelewamy do czystych słoiczków lub butelek i wstawiamy do lodówki.  Zużywamy w miarę potrzeb. 
  • Zakwas w lodówce postoi nawet 2 miesiące.


9 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...