Pachnący, intensywny w kolorze, niezbędny do świątecznego barszczyku - zakwas z buraków. Zróbcie tydzień przed Wigilią i dodajcie do barszczu. Wzmocni kolor, smak i zapach.
Składniki:
1 kg buraków
6 ząbków czosnku
6 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
25 ziaren pieprzu czarnego
3 płaskie łyżeczki soli
1,5 litra przegotowanej wody
Wykonanie:
- Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
- Czosnek, bez obierania, kroimy na pół.
- Do słoika lub kamionkowego naczynia wkładamy czosnek, listki laurowe, ziele angielski oraz pieprz czarny. Na koniec wkładamy pokrojone buraki.
- W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Solanką zalewamy buraczki.
- Buraczki dociskamy, aby nie wypływały na wierzch, np. małym spodeczkiem. Słoik przykrywamy i odstawiamy na 6-7 dni. Słoik przykrywam ściereczką lub zakrętką. Jednak zakrętki nie zakręcam, aby był dostęp powietrza.
- Po tym czasie zakwas odcedzamy, przelewamy do czystych słoiczków lub butelek i wstawiamy do lodówki. Zużywamy w miarę potrzeb.
- Zakwas w lodówce postoi nawet 2 miesiące.
Przydatny przepis :)
OdpowiedzUsuńNa pewno warto zrobić :)
OdpowiedzUsuńTeż taki robię ☺
OdpowiedzUsuńTaki zakwas u mnie zawsze jest. Barszcz zrobiony na bazie takiego zakwasu ma niepowtarzalny smak. Dużo słoneczka przesyłam od siebie dla Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńNasza mama robi też zakwas :) Taki barszcz jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńBędzie pyszny barszczyk :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie nastawiłam dwa słoje buraków na kiszenie.
OdpowiedzUsuń:)
Usuń