poniedziałek, 3 grudnia 2018

Omlet z podsmażoną cebulą

Delikatny, aromatyczny omlet z podsmażoną cebulą.

Omlet z podsmażoną cebulą

Składniki (dla 1 osoby):

1 cebula
1 łyżka masła lub oleju kokosowego rafinowanego
2 jajka
sól
pieprz

Wykonanie:

  • Przygotowujemy patelnię o średnicy około 23 cm i pokrywkę.
  • Cebulę kroimy w kostkę.
  • Jajka wbijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem.
  • Cebulę solimy i podsmażamy na tłuszczu.
  • Do podsmażonej cebuli wlewamy jajka. Rozprowadzamy je równomiernie na patelni.
    Patelnię przykrywamy i podsmażamy, aż omlet się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca, bo omlet przypali się, zanim się zetnie. Ja podsmażam na polu elektrycznym, obejmującym całą patelnię, na średniej mocy 5.
  • Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. jaki ładny, wygląda na pulchny i lekki, pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Uwielbiam jeść omlety i jem je często na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i pysznie. Idealny początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! :) Bardzo smaczne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i pożywne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda, aż ślinka ciemnie na jego widok:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wolimy omlet ze szczypiorkiem niż z cebulą ale i tak byśmy chętnie zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały, aromatyczny i delikatny... Tak go sobie wyobrażam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...