Rogaliki z marmoladą

Drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną. Idealne na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Mięciutkie, puchate i proste do zrobienia.


Rogaliki z marmoladą

Składniki ciasta:

250 ml ciepłego mleka
550 g mąki pszennej (typ 550)
1/2 płaskiej łyżeczki soli
30 g drożdży
130 g cukru
80 g rozpuszczonego, letniego masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii

Ponadto:

500 g twardej marmolady różanej
1 jajko do posmarowania rogalików
 mąka do posypania blatu

Wykonanie:
  • Jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby się ogrzały.
  • Odmierzamy wszystkie składniki. 
  • W dużej misce łączymy: rozdrobnione drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, na 20 minut. W tym czasie drożdże zaczną rosnąć.
  • Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i całość wyrabiamy mikserem około 5 minut. 

  • Wyrobione ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Tym razem na 1 godzinę. W tym czasie ciasto potroi swoją objętość.
  • Blat posypujemy mąką. Ciasto wykładamy z miski i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na duże koło o grubości około 3 mm. 
  • Rozwałkowane ciasto kroimy nożem na 16 trójkątów. Mimo, że ciasto trochę klei się do noża, krojenie nie jest problemem.


  • Każdy trójkąt rozprowadzamy rękoma na blacie, aby był troszkę szerszy.

  • Marmoladę kładziemy na cieście i ciasto zwijamy, zaczynając rolować od strony szerokiej, do wierzchołka trójkąta. Rolując rogalik, brzegi możemy docisnąć, aby się zamknęły.

  • Rogaliki wykładamy na 2 blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Kładziemy je zawiniętą, cienką końcówką pod spód. Dzięki temu, podczas rośnięcia, rogaliki nie rozwiną się.

  • Rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do rośnięcia.
  • Rogaliki, przed samym pieczeniem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ja piekę rogaliki na grzałkach góra + dół, bez termoobiegu. Blaszki z rogalikami piekę pojedynczo, przez 20 minut.
  • Rogaliki studzimy na kratce.
  • Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Małe, urocze, do zjedzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super bardzo fajna sprawa, takie rogaliki są świetną przekąską do kawy czy po śniadaniu jako coś słodkiego na prawdę bardzo smaczne i fajne. My często jemy takie przysmaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają uroczo, bardzo lubię różane nadzienie do rogalików, albo pączków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A właśnie mam kilka słoiczków marmolady różanej z letnich przetworów. Zapodałaś mi ciekawy pomysł jak je wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Częstuję się jednym, wyglądają pysznie Aguś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię rogaliki :-) cudowne ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wyszły! <3 Musiały smakować wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja wlasnie mam ochotę takue upiec☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie zawinięte rogaliki :) Takie malutkie idealne na przegryzkę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...