poniedziałek, 5 listopada 2018

Omlet z cebulą i pieczarkami

Idealny na śniadanie - omlet z cebulą i pieczarkami.

Omlet z cebulą i pieczarkami

Składniki (dla 1 osoby):

1 niewielka cebula
50 g pieczarek
1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego rafinowanego
2 jajka
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Przygotowujemy patelnię o średnicy około 23 cm i pokrywkę.
  • Cebulę kroimy w kostkę.
  • Pieczarki kroimy na drobne plasterki.
  • Jajka wbijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem.
  • Cebulę solimy i podsmażamy na tłuszczu. 
  • Do podsmażonej cebuli dokładamy pieczarki, które pieprzymy, solimy i podsmażamy.
  • Na pieczarki wlewamy jajka. Rozprowadzamy je równomiernie na patelni. 
  • Patelnię przykrywamy i podsmażamy, aż omlet się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca, bo omlet przypali się, zanim się zetnie. Ja podsmażam na polu elektrycznym, obejmującym całą patelnię, na średniej mocy 5. 
  • Gdy omlet się zetnie, zsuwamy go z patelni na talerz.
  • Smacznego :)

12 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...