Kruche ciasto z jabłkami, bakaliami i miodem

Jeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z jabłkami, cynamonem, miodem i bakaliami. Pachnące, pełne smaku, jabłek i bakalii. Może Was skuszę? Idealne nie tylko na co dzień, ale również na święta Bożego Narodzenia.


Kruche ciasto z jabłkami, bakaliami i miodem

Składniki kruchego ciasta:

200 g mąki pszennej (typ 500)
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
80 g cukru
100 g zimnego masła
1 jajko

Składniki masy jabłkowo - bakaliowej:

0,8 kg jabłek
40 g masła
50 g cukru
pół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej
1 czubata łyżeczka cynamonu 
60 g siekanych migdałów
60 g siekanych orzechów włoskich
50 g posiekanych rodzynek
2 łyżki miodu

------------------------------
1 czubata łyżka bułki tartej

Wykonanie:
  • Tortownicę o średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wykonanie ciasta:
  • Do miski wsypujemy mąkę, wanilię mieloną, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy jajko i całość zagniatamy, aż składniki się połączą.  
  • Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2,5 cm. Ciasto ma strukturę plastyczną, więc łatwo się nim równomiernie wykłada blaszkę. 
  • Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • W tym czasie przygotowujemy jabłka z bakaliami:
  • Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki.
  • Na dużą patelnię wkładamy: masło, cukier, wanilię mieloną, cynamon, migdały, orzechy włoskie, rodzynki. Całość mieszamy i podsmażamy- od chwili rozpuszczenia się masła około 3 minuty.
  • Dodajemy jabłka i miód. Całość mieszamy i podsmażamy około 4 minuty. Jeśli w tym czasie jabłka puszczą sok, odparowujemy go.
  • Dalsze czynności:
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. 
  • Podpieczone ciasto równomiernie posypujemy bułką tartą.
  • Na bułkę wykładamy jabłkowy farsz.
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut.
  • Smacznego :)
  • Ciasto można posypać cukrem pudrem.

25 komentarzy:

  1. Ciasto na Święta? Nawet wygląda świątecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto to coś dla mnie :) Smak idealnie trafia w mój gust :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile pysznych rzeczy znalazło się na tym kruchym cieście. Cudownie jesienny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie narobiłaś smaku na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto idealne do jesiennej kawki lub herbaty. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto prezentuje się bajecznie smakowicie! Jabłka, bakalie i ten aromat cynamonu - pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż pachnie przez komputer.. Mmmm..

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta z jabłkami - najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ciasto na bogato. Umm, mniam. W sam raz na pocieszenie w jesiennych dni.
    Miłego weekendu Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda cudownie i bardzo świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciacho! Do kawki byłoby idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniałe jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podoba mi się taka bogata masa jabłkowo bakaliowa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja w tym roku żadnej szarlotki/ jabłecznika nie robiłam, a takie kruche zjadłabym z wielką chęcią :).

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...