czwartek, 16 listopada 2017

Bułki na parze, czyli pampuchy

Bułki na parze można podać zarówno ze słodkimi sosami owocowymi, jak i klasycznymi sosami mięsnymi lub grzybowymi. Są proste do zrobienia, a wykonane w domu, smakują znacznie lepiej od tych sklepowych. 

Bułki na parze, czyli pampuchy

Składniki (8 bułeczek):

250 g mąki (typ 550)
125 ml ciepłego mleka
15 g drożdży
1/2 płaska łyżeczka cukru
1/4 płaskiej łyżeczki soli
1 jajko
25 g stopionego i przestudzonego masła

Wykonanie:
  • Przygotowujemy zaczyn. W tym celu do ciepłego mleka dodajemy: rozkruszone drożdże, cukier i czubatą łyżkę mąki. Całość mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy na 20 minut, w ciepłe miejsce,  do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, jajko i rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy  około 6 minut mikserem - końcówkami z hakami, do wyrabiania ciasta drożdżowego.
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tym razem na około 1 godzinę. Ciasto powinno potroić objętość.
  • Po tym czasie ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat. Ciasta już nie zagniatamy, tylko rozciągamy, aby przybrało kształt podłużny i kroimy na 8 bułeczek. Bułeczki mogą mieć kształt lekko podłużny (Tak, jak moje. Nie zmieniałam ich kształtu, po pokrojeniu). Możecie je również uformować w kulki. Zróbcie to jednak delikatnie, aby ciasto straciło jak najmniej puszystości.  Tak przygotowane bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie do szerokiego garnka nalewamy około 1,5 cm wody i wkładamy koszyczek do gotowania na parze. Gdy woda zacznie się gotować, w koszyczku układamy 4 bułki. Między bułkami zostawiamy duże odstępy, ponieważ mocno urosną. Garnek przykrywamy.  Bułeczki parujemy 12 minut. Po tym czasie bułki zdejmujemy i nakładamy drugą porcję.
  • Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Pysznie się prezentują... zawsze robię ze słodkimi jagodami ale w końcu trzeba będzie spróbować inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam wiele razy. Pyszne!
    Chętnie bym się na nie skusiła. Lubię je przeogromnie.
    Takie domowe smakują najpyszniej.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Wieki nie jadłam pampuchów :) Narobiłaś mi smaku :) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie jadłam... nikt w moim domu nie robił. Wyglądają smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś kupowałam, ale domowe są lepsze :)

      Usuń
  5. Pysznie wyglądają. Narobiłaś mi ochoty na takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak dawno nie jadłam, a tak bardzo lubię :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności :-) uwielbiam takie buły i całe wieki ich nie robiłam. Muszę to nadrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie pampuchy. Na słodko i na wytrawnie. Dawno nie jadłam. Teraz, kiedy leżę chora mam różne apetyty. Och, jakby było dobrze, gdyby mi ktoś takie zrobił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że mieszkasz daleko. Podrzuciłabym Ci :)

      Usuń
  9. U nas przeważnie z mięsnym sosem i kapustą ale lubimy też z dżemem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie "pampuchy" zawsze latem, do owoców i zawsze kupne. Nie ma jak to domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dawno nie jadłam, narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam, ale sama nigdy nie robiłam. Muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię pampuchy, ale jeszcze takich domowych nie jadłam. Zawsze kupuję w sklepie. Chyba czas to zmienić, bo domowe na pewno są jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno ich nie robiłam a są takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. te bułeczki kojarzą mi się z dzieciństwem :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...