poniedziałek, 11 września 2017

Piersi z kurczaka, w panierce z ciecierzycy, smażone w głębokim tłuszczu

Jeśli lubicie aromatyczne kawałeczki kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu, mam dla Was propozycję, na  przygotowane tak piersi z kurczaka, otoczone w panierce z mielonej ciecierzycy. Mięso smażone w głębokim tłuszczu jest delikatne, miękkie i soczyste. Panierka z ciecierzycy jest cennym źródłem białka i ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

Piersi z kurczaka w panierce z ciecierzycy, smażone w głębokim tłuszczu



Potrzebujemy:

pierś z kurczaka (moja ważyła 500 g)
0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego, do smażenia

Składniki marynaty do mięsa:

3/4 płaskiej łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
3/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1,5 czubatej łyżeczki papryki słodkiej
1/4 płaskiej łyżeczki curry
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 płaska łyżeczka oregano 
1 płaska łyżeczka majeranku 
2 łyżki oleju 

Na panierkę:

1 jajko
około 130 g mielonej ciecierzycy (polecam Panier z ciecierzycy firmy Mamut)

Wykonanie:
  • Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
  • Jajko roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy, aby przylgnęło do mięsa z każdej strony.
  • Panier z ciecierzycy wysypujemy na talerz. 
  • Piersi obtaczamy w panierce.
  • Olej rozgrzewamy w niewielkim rondelku. Olej powinien mieć głębokość około 3 cm. W zależności od wielkości rondelka, zużyjemy inną ilość oleju. Ja smażę w malutkim i zużywam 0,5 litra oleju.
  • Do rozgrzanego oleju wrzucamy po kilka kawałków mięsa i smażymy około 4,5 minuty. Po tym czasie wyciągamy jeden kawałek mięsa, przekrajamy go i sprawdzamy, czy jest upieczony. Mięso powinno być białe i soczyste. Jeśli tak jest, to każdą kolejną porcję mięsa smażymy tyle samo czasu.
  • Dzięki krótkiemu smażeniu kurczak będzie soczysty. Nie przetrzymujcie go więc w oleju za długo.
  • Po usmażeniu, kurczaka odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Smacznego :)


26 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na panierkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie. Ciekawa panierka.
    Na obiad - idealne.
    Super propozycja.
    Pozdrawiam :)


    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają :) Lubię mięsko i takie panierki :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak doprawione musiały smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe urozmaicenie z tą panierką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Panierka jest fajna i delikatna w smaku. Ciecierzyca nadaje się na panier idealnie :)

      Usuń
  6. Panierki z ciecierzycy jeszcze nie widziałysmy :D Fajny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiś sosik do tego i mamy świetną przekąskę!!! Muszę spróbować tej panierki, jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej, ale apetycznie wyglądają. Z chęcią zjadłabym takie chrupiące kąski :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, też ją mam ale jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Very tasty recipe+ Really great.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piersi z kurczaka to zawsze dobry pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej panierki nie próbowałam, wygląda pysznie☺

    OdpowiedzUsuń
  13. nie znam tej mąki... pomysł z panierką brzmi zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy pomysł na panierkę! Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...