Śledzie z cebulą, w oleju rydzowym

Jeśli lubicie śledzie, mam dla Was propozycję na śledzie w oleju rydzowym. Olej rydzowy ma bardzo charakterystyczny, lekko korzenny smak, z wyczuwalną nutą cebuli i gorczycy. Ze śledziami komponuje się idealnie.

Śledzie z cebulą,  w oleju rydzowym


Składniki:

250 g płatów śledziowych w oleju
1 duża cebula
1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 
pieprz czarny, mielony
4 ziarna ziela angielskiego
olej rydzowy - kilka łyżek

Wykonanie:
  • Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na kawałki 1cm - 2 cm.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy mielonymi liśćmi laurowymi oraz dość obficie pieprzem. Cebulę mieszamy z przyprawami.
  • W słoiczku układamy warstwami cebulę i śledzie. Składniki układamy ściśle. Ostatnią warstwą powinna być cebula. W międzyczasie do słoiczka wrzucamy również ziarna ziela angielskiego.
  • Tak przygotowane śledzie zalewamy olejem. Aby olej łatwiej dotarł na dół, przy brzegu słoiczka możemy włożyć patyczek do szaszłyków. 
  • Słoiczek zakręcamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin.
  • Smacznego :)

34 komentarze:

  1. Takie delikatne śledzie jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. Super śledziki. Olej rydzowy super tu pasuje :-) miłego dnia Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam szczerze, że olej rydzowy, to dla mnie nowość i chętnie wypróbuję! Sama di tej pory przyrządzałam aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół, papryki chili. Smakują wybornie! Uwielbiam oleje tłoczone na zimno. Mają mnóstwo witamin i NNKT. Odkąd zamieniłam masło na oliwę, czuję się naprawdę lepiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej rydzowy jest bardzo charakterystyczny w smaku. Pasuje do sałatek, ryb, ...

      Usuń
  4. Świetne śledziki. :-) Pysznie i aromatycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry śledź nie jest zły :) Bardzo ciekawi mnie połączenie z olejem rydzowym. Tak przygotowane śledzie muszą być aromatyczne i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, bardzo mnie ciekawi olej rydzowy, bo chyba jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Raz na jakiś czas lubię zjeść śledzia. Ten z Twojego przepisu zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śledziki! <3 I jeszcze w takim pysznym i zdrowym oleju. Duet idealny :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Nawet mam olej rydzowy! Zatem przepis zostanie wypróbowany :) Śledzie pyszna rzecz. Niech no mi tylko miną dolegliwości żołądkowe...
    Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię śledzie,a Twoje wyglądają tak, że od razu bym je zjadła :) Znakomita przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam śledzie. Pyszna propozycja

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślinka cieknie kiedy się czyta ten przepis. Uwielbiam śledzie, ale nie robiłam w oleju rydzowym, Pewnie pyszne. Muszę spróbować, bo kuszą i wspaniale wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię śledzie, ale przyznam, że nigdy ich sama nie robiłam, w oleju rydzowym tym bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. U moich rodziców ostatnio widziałam taki olej, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Za śledziami nie przepadamy ale dzisiaj własnie na obiadek miałyśmy znów pastę z tofu z olejem rydzowym :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy przepis. Sama nigdy nie robiłam śledzi, jednak mój tata jest bezkonkurencyjny w tym:]

    OdpowiedzUsuń
  17. Super przepis na pewno spróbuję. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdecydowanie coś dla mnie takie śledziki! Zaintrygowałaś mnie tym olejem rydzowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się. Jest mało znany, ale smak ma bardzo fajny :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...