Jogurtowo - cytrynowe muffinki

Dzisiaj zapraszam na muffinki jogurtowo- cytrynowe. Pyszne, jak każde ciasto z dodatkiem jogurtu. Mięciutkie, delikatne i słodkie muffinki o mocno cytrynowym smaku.  Do przygotowania tych muffinków potrzebujemy 5 minut czasu wolnego i widelec. Czy są ciasta łatwiejsze do przygotowania od tych, na muffinki? 


Jogurtowo - cytrynowe muffinki


Składniki (12 muffinów):

160 g mąki pszennej
140 g cukru
płaska łyżeczka cukru waniliowego
pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

130 g jogurtu naturalnego
60 g roztopionego i przestudzonego masła
2 jajka
skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:
  • Do przygotowania muffinów wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Musimy więc wcześniej wyjąć z lodówki jogurt i jajka.
  • Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i całość mieszamy.
  • Do drugiej wlewamy składniki płynne i mokre: jogurt, masło, jajka i otartą skórkę cytrynową.
  • Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 20 - 30 sekund).
  • Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników. 
  • Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Powinniśmy osiągnąć efekt tzw. suchego patyczka, a muffinki powinny się lekko zrumienić. 
  • Po wyjęciu z piekarnika muffinki w celach ozdobnych możemy oprószyć cukrem pudrem. Nie jest to jednak konieczne.
Smacznego :)

32 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie i jestem pewna, że smakują pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują bosko- oczywiście moim zdaniem. Osobiście uwielbiam aromat cytrusowy w ciastach :)

      Usuń
  2. Jeszcze pulchniutkie i cieplutkie chce się zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cytrynowe wypieki ! Wyszły cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie cudeńka :-) Porywam dwie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe. Uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To coś dla mnie! Muszę je koniecznie wypróbować :) Czy dodatek sody jest konieczny? Akurat nie mam i nie wiem, czy wysyłać TŻ do sklepu;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz sody, to daj tylko proszek.
      Pół płaskiej łyżeczki sody = cała płaska łyżeczka proszku. Czyli łącznie powinnaś dać półtora płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Co prawda te muffinki, do tej pory zawsze robiłam z sodą, ale często eksperymentuję na muffinkach, bo je uwielbiam i różne inne robiłam tylko z proszkiem i wszystko było OK. Jeśli zrobisz, to daj znać czy wszystko OK. Moim zdaniem nie ma ryzyka, że coś nie wyjdzie, ale co potwierdzone poprzez zrobienie, to potwierdzone :)
      Smacznego :))

      Usuń
    2. Super, dzięki za szybką i pomocną odpowiedź :) Podziałam, mam nadzieję, że wyjdą takie fajne jak Twoje!

      Usuń
  7. Wydają się naprawdę banalnie proste. Gdybym tylko miała formę do muffinek zrobiłabym. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam mufinki w każdej postaci :) A te się świetnie nadadzą na wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne babeczki - ależ one muszą bosko smakować :) Wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne babeczki :) bardzo słoneczne :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyglądają i z pewnością musza być mega smaczne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie pulchniutkie. Uwielbiam właśnie takie proste, smaczne a niezwykle efektowne. Są idealne do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie cytrynowe bardzo lubię, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne muffinki. Wyglądają tak lekko i puszyście :) Radosnych i spokojnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię wszystko co cytrynowe więc i te mufinki już mi się podobają

    OdpowiedzUsuń
  16. Cytrynowo jogurtowe brzmi bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie pulchniutkie i do tego cytrusowe, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...