Zapiekanka makaronowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą. Delikatna, aromatyczna, idealna na obiad lub jako ciepłe danie na imprezki. Można ją przygotować wcześniej, a potem tylko zapiec.

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

Składniki:

3 mniejsze bakłażany
2 kulki mozzarelli
100 g pomidorów koktajlowych
200 g makaronu farfalle (kokardki)

średnia cebula
500 g pomidorów świeżych lub pomidory w puszce
4 ząbki czosnku
oliwa extra vergine (około 1/3 szklanki)
duża garść świeżych liści bazylii
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Bakłażany kroimy na plastry o grubości 0,5 cm, mocno solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Bakłażan puści sok i nadmiar soli spłynie.
  • Mozzarellę kroimy w plastry.
  • Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie, pamiętając, aby był al dente. Odcedzamy.
  • Po odstaniu, bakłażana otrząsamy z wody, którą puścił i podsmażamy na oliwie. Bakłażan wchłonie dość sporo oliwy, ale dzięki temu jest lepszy w smaku. 
  • Podsmażone plastry bakłażana zdejmujemy na talerz. 
  • Na patelnię dolewamy trochę oliwy o dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.  Podsmażamy go 2 minuty i dodajemy do nich bakłażana. Bakłażana otaczamy w oliwie z czosnkiem i ponownie zdejmujemy na talerz.
  • Na tą samą patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Cebulę solimy i podsmażamy do zeszklenia. 
  • Robimy sos pomidorowy: Do cebuli dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, drobno krojone listki bazylii, pieprz  mielony i sól do smaku. Razem dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  • Sos dodajemy do makaronu i razem mieszamy.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy i kładziemy kolejno:
    • plastry bakłażana
    • makaron z sosem pomidorowym
    • ser mozzarella
    • plastry bakłażana
    • makaron z sosem pomidorowym
    • ser mozzarella
    • pomidory koktajlowe
  • Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 35 minut w 175 stopniach. Ja zapiekam na grzałkach: dolna + termoobieg.
  • Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Dzięki temu będzie się ją łatwiej nakładało.
  • Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. rewelacyjny pomysł! mam w lodówce połówkę bakłażana i trochę pomidorków z ogródka i zastanawiałam się co z nich zrobić, byle nie był to kolejny makaron ;) teraz poszukam jeszcze innych przepisów na twojej stronie i kto wie, może zamiast cateringu zamawianego, będę mieć teraz catering domowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko bakłażan dokupię i będę próbować! Dzięki za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda! W smaku też na pewno rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie. Z pewnością zapiekanka jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne składniki i apetyczna zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zapiekanki wszelkiego rodzaju. Twoja jest bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobra wyszła, dzięki za pomysł. Dodałam trochę ziół dla aromatu.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...