Smażony dorsz

Delikatny dorsz smażony.

Smażony dorsz

Składniki:

1 kg dorsza
2 jajka
około 1 szklanki mąki pszennej
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
  • Rybę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki,  myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Rybę solimy i pieprzymy z obu stron. 
  • Jajka wybijamy do miseczki, solimy, pieprzymy i roztrzepujemy widelcem.
  • Mąkę wysypujemy na płaski, duży talerz.
  • Rybę otaczamy w jajku, a następnie w mące.
  • Rybę smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony - do uzyskania złotego koloru (łącznie około 8 minut).  
  • Smacznego :)

13 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...