poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Placki z cukinii i ziemniaków

Zapraszam na placki z cukinii i ziemniaków, doprawione świeżym majerankiem, czosnkiem i cebulą.

Placki z cukinii i ziemniaków

Składniki:

600 g ziemniaków
1 kg małych cukinii
1 średnia cebula
130 g mąki pszennej
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 garść świeżego majeranku
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
-------------------------------
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

  • Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po starciu leciutko solimy, przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut, aby odciekła z soku. W międzyczasie kilka razy cukinię odciskamy.
  • Tak przygotowaną cukinię przekładamy do miski.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku.
  • Cebulę ścieramy na tarce.
  • Odsączone ziemniaki oraz cebulę przekładamy do miski, do cukinii.
  • Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
  • Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju, do momentu uzyskania ładnego, brązowego koloru. Oleju na patelnię wlewamy tyle, aby utworzył warstwę o głębokości 1 mm. 
  • Po usmażeniu placki odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. jak ja placki z cukinii to moge jesc i jesc :D i dzis tez zjem, z tego przepsiu!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je,a tak dawno nie jadłam ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie placki z cukinii często goszczą na stole letnią porą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne placuszki :) W sezonie letnim obowiązkowe do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis. Wygląda wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak z cukinią to biorę w ciemno! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne placki, w sezonie letnim nie można się bez nich obejść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie placki, cudowne ci wyszły kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie placuszki! Szczególnie z dipem czosnkowym. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wysmażone, takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...