Jeśli lubicie pierogi, zachęcam Was do zrobienia pierogów z mięsem wołowym.
Składniki na ciasto (na około 70 pierogów):
500 g mąki
2 łyżki oleju
około 330 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
700 g mięsa wołowego
2 średnie cebule
olej do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz mielony (dość dużo)
około 14 łyżek bulionu wołowego
Okrasa:
olej
1 duża cebula
sól do smaku
Dodatki do gotowania mięsa:
1 marchewka
1 pietruszka
niewielki seler
niewielki por
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
około 1 płaskiej łyżeczki soli
pieprz mielony
Wykonanie:
- Przygotowanie mięsa:
- Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (2 litry), dodajemy płaską łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie i włączamy. Po zagotowaniu, zdejmujemy szumowinę, zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu mięso gotujemy 1,5 godziny.
- Dodajemy warzywa i gotujemy następne 1,5 godziny. W międzyczasie bulion pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy.
- Mięso wyjmujemy z bulionu, studzimy. Bulion wykorzystujemy do zup lub sosów.
- Wykonanie farszu:
- Cebulę drobno kroimy, solimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia.
- Ugotowane i ostudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa.
- Do mięsa dodajemy zeszkloną cebulę. Dolewamy około 14 łyżek bulionu. Dajemy go tyle, aby masa mięsna nie była sucha. Całość lekko dosalamy i dość mocno pieprzymy. Farsz nie może być mdły.
- Gotowe :)
- Wykonanie pierogów:
- Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
- Z ciasta wykrajamy krążki lub kwadraciki. Na środku każdego układamy uformowaną w rękach kulkę farszu i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki.
- Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna. Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 - 3 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
- Pierogi okraszamy i podajemy. Ja okraszam cebulką podsmażoną na oleju. W tym celu cebulę drobno kroimy, solimy i podsmażamy na oleju.
- Smacznego :)
Pyszne, takie pierogi robiła moja babcia z mięsem z rosołu :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie mam ochotę na pierogi☺
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pierogi z mięsem. Często je robię, kiedy gotuję rosół z mięsa mieszanego. A Ty zrobiłaś taki ekstrakt bulionowy i to mięsko takie długo gotowane... pyszności :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie pierożki 💛 💛 💚 ❤
OdpowiedzUsuńZnajdą się zainteresowani smakiem :)
OdpowiedzUsuńTeraz będą za nami chodzić pierogi :D Te muszą być pycha choć my mamy ochotę na prawdziwe ruskie :D
OdpowiedzUsuńnice article my friend..
OdpowiedzUsuńplease visit my blog too
Moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :) Dawno nie jadłam pierogów, teraz pewnie skusiłyby mnie najbardziej jakieś z owocami :D
OdpowiedzUsuńojj zjadłabym sobie takie pyszne pierożki
OdpowiedzUsuńSzczerze na początku byłam sceptycznie nastawiona do mięsa wołowego w pierogach, ale spróbowałam i od teraz to moje ulubione pierogi! Jeśli ktoś się waha jak ja, to zrób, a nie pożałujesz :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pierogi smakowały :)
UsuńJeśli chodzi o farsz to dla mnie... bomba. Rewelacja, tym bardziej, że do tej pory zawsze pierogi z mięsem wychodziły mi takie mdłe i niezbyt specjalne. A tutaj... wołowina zrobiła robotę. Naprawdę pyszne. Ulepiłam na próbę 80 sztuk, ale już widzę, że będę musiała wrócić do tego przepisu!
OdpowiedzUsuń