Zapraszam na spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami. Danie szybkie w przygotowaniu, proste i bardzo dobre.
Składniki:
1 średnia cebula
7-8 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
pół kilo pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów
garść listków bazylii
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
50 g czarnych oliwek
240 g makaronu spaghetti (2 porcje)
Wykonanie:
- Cebulę siekamy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie (do zeszklenia). Oliwa nada pomidorowemu sosowi charakterystycznego smaku, dlatego dajemy jej dość dużo (7-8 łyżek).
- Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do cebuli i podsmażamy około 3 minuty.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do cebuli.Wsypujemy cukier, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy drobno poszatkowane listki bazylii. Dusimy pod przykryciem 20 minut. W międzyczasie dodajemy pokrojone na pół oliwki.
- Gotowe.
- Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente.
- Do sosu wrzucamy makaron. Mieszamy.
- Smacznego :)
Prost, lekko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię takie dania z makaronu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie dania w piątek ☺
OdpowiedzUsuńFajne urozmaicenie w postaci oliwek!
OdpowiedzUsuńbardzo lubimy takie dania, szybko i smacznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam :D Zwłaszcza teraz, gdy można przygotować sos ze świeżych i smacznych pomidorów :D
OdpowiedzUsuń