Bulion wołowy

Bulion wołowy wykorzystuję jako bazę do zup i sosów. Często dzielę go na porcje i zamrażam. Z mięsa po bulionie robię pierogi lub paszteciki.

Bulion wołowy

Składniki:

700 g mięsa wołowego z kością
1 marchewka
1 pietruszka
niewielki seler
niewielki por
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
około 1 płaskiej łyżeczki soli
pieprz mielony

Wykonanie:
  • Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 2 litry), dodajemy płaską łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie i włączamy. Po zagotowaniu, zdejmujemy szumowinę, zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu mięso gotujemy 1,5 godziny. 
  • Dodajemy warzywa i gotujemy następne 1,5 godziny. W międzyczasie bulion pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy.
  • Bulion przecedzamy.
  • Gotowe :)

4 komentarze:

  1. Też zamrażam bulion, potem zupę robi się błyskawicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak robię, mrożony bulion to świetny dodatek ułatwiający życie :) ostatnio częściej robię drobiowy, ale ten wołowy jest również pyszny i ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny jako baza do zup i sosów :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...