Pałki z cebulą, duszone na patelni

Propozycja na pałki z cebulą, duszone na patelni.


Pałki z cebulą, duszone na patelni


Składniki:

6 pałek z kurczaka
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia (polecam olej kokosowy Skworcu)
4 większe cebule

Wykonanie:
  • Pałki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Tak przygotowane mięso wkładamy na godzinę do lodówki. 
  • Pałki podsmażamy, z dwóch stron, na gorącym oleju. Przy podsmażaniu mięsa, tłuszcz będzie pryskać. Warto przykryć patelnię siatkową osłoną do smażenia. Gdy pałki się podrumienią, odkładamy je na talerz. 
  • Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Solimy ją oraz pieprzymy i podsmażamy do zeszklenia.  
  • Do zeszklonej cebuli dokładamy pałki i wlewamy około 1/3 -1/2 szklanki wody. Patelnię przykrywamy i całość dusimy 50 minut. W połowie czasu duszenia mięso odwracamy na drugą stronę i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą. Po tym czasie patelnię odkrywamy i jeszcze przez około 3 - 5 minut dusimy, aby odparowała woda. 
  • Smacznego :)

10 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...