Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii - doprawiona czosnkiem, pomidorami i oregano. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa.


Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Składniki:

500 g niewielkich ziemniaków
kilka małych cukinii - łącznie 500 g
oliwa z oliwek  - 12 łyżek
5 ząbków czosnku
2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych
sól
pieprz
--------------------
1 czubata łyżeczka oregano

Wykonanie:
  • Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plastry.
  • Cukinię, bez obierania, kroimy na plastry około dwa razy grubsze od ziemniaków.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy 4 łyżkami oliwy.
  • Ziemniaki i cukinię wkładamy do dużej miski. Wlewamy 8 łyżek oliwy i poprzez potrząsanie i mieszanie, dokładnie pokrywamy warzywa oliwą.
  • Dodajemy mielone pomidory, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie całość dokładnie mieszamy. Warzywa potrzebują dość dużo soli. Inaczej będą mdłe.
  • Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 
  • Zapiekankę pieczemy około 60 minut w temperaturze 190 stopni. Ja piekę połowę czasu z termoobiegiem, a gdy widzę, że warzywa się fajnie zarumieniły, przełączam na grzanie góra + dół, już bez termoobiegu.
  • Przed wyjęciem sprawdźcie, czy ziemniaki są miękkie.
  • Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy oregano.
  • Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Proste składniki, a taki fajny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie cukinie. Fajny pomysl na jej wykorzystanie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota, chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi ochoty na taką zapiekankę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zapiekanka, a do tego ładnie się prezentuje :) Bardzo lubię połączenie cukinii i ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste i pyszne danie ! Uwielbiam takie warzywne zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie :) Uwielbiam pieczone warzywa, więc będę musiała pomyśleć nad zrobieniem takiej zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...