Ketchup z cukinii

Sposób na zamknięcie cukinii w słoiczku - ketchup z cukinii.

Ketchup z cukinii

Składniki:

1,5 kg cukinii (waga wydrążonej i jeśli zachodzi potrzeba obranej cukinii)
400 g cebuli
3 płaskie łyżeczki soli
200 g cukru
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka pieprzu
200 ml octu
400 g koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
  • Cukinię wydrążamy i obieramy ze skórki. (Dużą cukinię obieramy. Młodej, małej cukinii nie trzeba obierać, ale kolor keczupu będzie wpadał bardziej w brąz. Smak będzie taki sam.)
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Cukinię i cebulę wkładamy do garnka. Dodajemy sól i odstawiamy na 1 godzinę. W tym czasie cukinia puści sok.
  • Po tym czasie garnek stawiamy na kuchence i na małym ogniu gotujemy 2 godziny. Przez 30 minut pod przykryciem. Kolejne 1,5 godziny bez przykrycia.  W tym czasie odparujemy dużą ilość wody z cukinii. Co jakiś czas mieszamy.
  • Dodajemy cukier, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz, ocet i koncentrat. Gotujemy pod przykryciem  kolejne 15 minut. 
  • Całość miksujemy blenderem.
  • Gorący keczup  wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Z takiej ilości wyjdzie 6 słoiczków o pojemności 300 ml.
  • Pasteryzacja: na dno garnka wkładamy ściereczkę. Wstawiamy słoiczki. Wlewamy gorącą wodę do wysokości 3/4 słoików. Garnek przykrywamy. Od momentu zagotowania, pasteryzujemy 20 minut.
  • Gotowe :)





11 komentarzy:

  1. Pyszny jest taki keczup 😊 Bardzo lubię 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś dostałyśmy domowy ketchup z cukinii od koleżanki i bardzo nam smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama robi taki co roku :) Pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo go lubię i robię co rok :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam takiego przepisu. Wspaniały pomysł. Chętnie skorzystam i zrobię kilka słoiczków.
    Miłego dnia Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co roku mam w planach taki keczup i jakoś nie mogę się zmobilizować, żeby zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super, sporo koncentratu, ale cukinia też jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi bardzo ciekawie! Pyszności! I z naturalnych składników :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...