Skrzydełka z patelni, duszone z cebulą

Skrzydełka z patelni, duszone z cebulą to danie proste i szybkie do wykonania. Skrzydełka mają lekki aromat cebuli. Doprawiłam je pomidorami i odrobiną curry i to one są główną nutą smakową. Skrzydełka tak przygotowane są soczyste i mięciutkie, a mięso nie wymaga wcześniejszego natarcia przyprawami.


Skrzydełka z patelni, duszone z cebulą

Składniki:

1 kg skrzydełek (około 8 sztuk)
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oleju
2 średnie cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1 czubata łyżeczka oregano
2 czubate łyżeczki mielonych, suszonych pomidorów (polecam Skworcu)
1/2 płaskiej łyżeczki curry
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Wykonanie:
  • Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i po odkrojeniu końcówek, kroimy na pół.
  • Skrzydełka posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z dwóch stron na oleju. Wystarczy, gdy skórka lekko zmieni kolor. Obsmażone skrzydełka zdejmujemy z patelni.
  • Zmniejszamy ogień i na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę, pokrojoną w kostkę. Cebulę solimy i podsmażamy do zeszklenia. Można ją podczas podsmażania przykryć.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy pozostałe przyprawy: majeranek, paprykę, oregano, suszone pomidory, curry, czosnek oraz wlewamy kilka łyżek wody. Całość mieszamy i dokładamy skrzydełka.
  • Potrawę przykrywamy i dusimy 40 minut. Po 20 minutach skrzydełka przewracamy na drugą stronę.
  • Po tym czasie mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości.
  • Gotowe :)


18 komentarzy:

  1. My jak zawsze rzuciłybyśmy się na ten sosik :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie na niedzielny obiad w gronie rodziny lub znajomych :) Idealny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skrzydełka to wdzięczne danie, bo łatwo się przygotowuje, a odpowiednio doprawione mogą być daniem NR 1 na eleganckim obiedzie. Twoje skrzydełka pysznie wyglądają. Już czuję jak wspaniale smakują. Agnieszko, chętnie wprosiłabym się do Ciebie na taki obiad:)
    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te skrzydełka wyglądają obłędnie smakowicie, aż mam ochotę sięgnąć i jedno sobie przywłaszczyć, tym bardziej, że są z curry :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśmienity pomysł na skrzydełka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne, pożywne i z bardzo aromatyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Skrzydełka lubi mój brat ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł, takich skrzydełek nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Danie wydaje się łatwe do przygotowania, wygląda obłędnie aż chcę się spróbować
    Pozdrawiamy Serdecznie – Da Pietro

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł na obiad, świetne smaki do skrzydełek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aguś super pomysł na pyszny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Proponuję najpierw podsmażyć te większe kawałki skrzydełek ("pałeczki"), a potem dodać do podsmażania te mniejsze części, wtedy wszystko będzie gotowe w jednym momencie (te "pałeczki" są grubsze i zajmuje to trochę więcej czasu, a jak dodałam wszystko razem, to te mniejsze się rozpadały, a te drugie jeszcze musiały się trochę porobić). Ogólnie bardzo smaczne z ryżem i pomidorami z cebulką. Polecam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Robimy, a domownicy ocenią ������������

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłem suuupppeeerrr wyszły

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...