Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką.

W szczycie sezonu rabarbarowego, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką. Delikatne, słodkie, z kwaskowatym rabarbarem i chrupiącą kruszonką.

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką.

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej
80 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu)
100 g zimnego masła
1 jajko

Składniki na kruszonkę:

50 g mąki
30 g cukru
35 g zimnego masła
1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii

Ponadto:

500 g rabarbaru + 2 łyżki cukru
2 budynie waniliowe z cukrem
700 ml mleka

Wykonanie:
  • Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wkładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Rabarbar mieszamy i odkładamy na 1 godzinę.
  • Przygotowujemy ciasto:
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wanilię. Dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy rękoma, aż składniki się połączą.
  • Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy nim spód i boki. Możemy to zrobić odrywając kolejno kawałki ciasta i rozpłaszczając je w dłoniach.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
  • Przygotowujemy kruszonkę:
  • Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski. Masło drobno siekamy nożem. Składniki kruszonki zagniatamy, aby się ze sobą połączyły i formujemy z nich kulę.
  • Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
  • Dalsze czynności:
  • Po 30 minutach stania w lodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach.
  • Podczas pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie.
  • Podczas podpiekania ciasta przygotowujemy budyń: 2 budynie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Zmniejszamy jedynie ilość mleka z 1 litra do 700 ml (łącznie dla 2 opakowań budyniu).
  • Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
  • Na podpieczonym cieście rozkładamy gorący budyń.
  • Na budyniu rozkładamy odsączony z soku rabarbar.
  • Na rabarbarze rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach.
  • Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
  • Ciasto studzimy. Kroimy, gdy budyń ostygnie i stężeje. 
  • Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Kruszonka do rabarbaru to jest to! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszotka! Idealna pora na taką przyjemność!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! Pyszne kruche ciasto, kwaśny rabarbar i słodki budyń - poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! idealna kompozycja smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :) Właśnie od jakiegoś czasu mam wielką ochotę na jakieś kruche ciasto, więc to byłoby wręcz idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... Smaki dzieciństwa :) Uwielbiam takie ciasta! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam jakie pyszności u ciebie 😍

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne musi być to ciasto! Trochę słodkie, trochę kwaśne - wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. masz do tego rękę jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...