Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków

Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków - pyszny, aromatyczny, intensywny w kolorze. Idealny do picia, jak i do uszek. Jeśli chcecie, aby barszcz nie zmieniał koloru, we wszystkich fazach produkcji używamy tylko pieprzu w ziarnach (nie dodajemy pieprzu mielonego).
Pamiętajcie, że zakwas trzeba zrobić przynajmniej tydzień wcześniej.

Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków


Składniki na bulion warzywny:

2 marchewki
1 pietruszka
pół niewielkiego selera
1 mały por
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
sól do smaku
kilka gałązek natki pietruszki
2 -3 litry wody (według potrzeb)

Składniki na zakwas z buraków:

0,5 kg buraków
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
14 ziaren pieprzu czarnego
1,5 płaskiej łyżeczki soli
0,75 litra przegotowanej wody

Pozostałe składniki:

1 kg buraków
2 ząbki czosnku
majeranek ( do smaku - około 3 czubate łyżki)
15 ziaren pieprzu czarnego
sól do smaku
szklanka wywaru z grzybów, po ugotowaniu uszek (jeśli mamy)

Wykonanie zakwasu:
  • Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek, bez obierania, kroimy na pół.
  • Do słoika lub kamionkowego naczynia wkładamy czosnek, listki laurowe, ziele angielski oraz pieprz czarny. Na koniec wkładamy pokrojone buraki. 
  • W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Solanką zalewamy buraczki.
  • Buraczki dociskamy, aby nie wypływały na wierzch, np. małym spodeczkiem. Słoik przykrywamy i odstawiamy na 6 dni. Słoik przykrywam ściereczką lub zakrętką. Jednak zakrętki nie zakręcam, aby był dostęp powietrza. 
  • Po tym czasie zakwas odcedzamy, przelewamy do czystych słoiczków lub butelek i wstawiamy do lodówki. Zużywamy podczas robienia barszczu. (W lodówce zakwas może stać nawet 2 miesiące.)
Wykonanie bulionu:
  • Do zimnej wody wrzucamy wszystkie składniki bulionu i całość doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu, z leciutko uchyloną pokrywką, gotujemy 1,5 godziny. 
  • Bulion odcedzamy.
Wykonanie barszczu:
  • Buraczki myjemy i w łupinkach gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Do przecedzonego bulionu wrzucamy starte buraczki, wlewamy przygotowany zakwas i wywar z gotowania grzybów (jeśli mamy). Dodajemy majeranek i 15 ziaren pieprzu czarnego. Całość mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 12 godzin. 
  • Po tym czasie barszcz odcedzamy,  jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą oraz dodajemy 2 obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku.
  • Smacznego:)
  • Przed podaniem barszcz mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.

2 komentarze:

  1. Nie robiłam nigdy zakwasu, ale chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Barszcz obowiązkowe danie wigilijne

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...