Szare kluski

Kluski z surowych, tartych ziemniaków. Podajemy z podsmażoną cebulką, zasmażaną kapustką, sosami, ...

Szare kluski

Składniki:

800 g obranych ziemniaków
200 g mąki pszennej (typ 500)
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka


Wykonanie:
  • Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, i przekładamy na sitko, umieszczone na misce. Odstawiamy na 20-30 minut. W międzyczasie kilka razy ziemniaki mieszamy łyżką. To ułatwi pozbycie się z nich nadmiaru wody. 
  • Odsączone ziemniaki przekładamy do miski. 
  • Wodę, która wyciekła z ziemniaków wylewamy, a zgromadzoną na dnie miski skrobię dodajemy do ziemniaków.
  • Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy.
  • Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Robimy to przy użyciu dwóch łyżeczek. Jedną nabieramy ziemniaki, drugą spychamy je delikatnie do wody.
  • Kluski gotujemy na wolnym ogniu, 4 minuty od wypłynięcia. Na raz wrzucamy niewielką ich ilość.
  • Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową.
  • Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja. Świetny pomysł na szybkie i proste danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. No wcale nie takie trudne to danie, jak czytam Twój opis. Boję się robienia pyz,bo w nich tez chodzi o surowe ziemniaki, no to może spróbuję takie kluski. Dzięki za przepis.
    Pozdrawiam,
    elizka seniorka.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...