Pieczone ziemniaki

Pieczone plasterki ziemniaków- dodatek do obiadu.


Składniki:

1 kg ziemniaków
oliwa z oliwek  - kilka łyżek
4 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
sól - około 1 płaskiej łyżeczki 
pieprz - około 1/4 płaskiej łyżeczki

Wykonanie:
  • Ziemniaki obieramy, kroimy na półplasterki.
  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ziemniaki wkładamy do dużej miski. Wlewamy oliwę i poprzez potrząsanie i mieszanie, dokładnie pokrywamy nią ziemniaki.
  • Dodajemy przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie całość dokładnie mieszamy. 
  • Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, które wkładamy do nagrzanego piekarnika. 
  • Ziemniaki pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Ja piekę połowę czasu z termoobiegiem, a gdy widzę, że ziemniaki fajnie się zarumieniły, przełączam na grzanie góra + dół, już bez termoobiegu.
  • Przed wyjęciem sprawdźcie, czy ziemniaki są miękkie.
  • Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Pycha! Właśnie w takiej wersji ziemniaki lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ziemniaczki dobrze smakują nawet solo. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lovely blog. Thanks for sharing with us.This is so useful.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj dawno nie robiłam, a ja i mój synek tak je uwilbiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczone ziemniaki, a w sumie to dawno ich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też się zgadzam że takie ziemniaczki sama bym wcinała bez dodatków :) producent warzyw na pewno dobrze na mnie zarabia przy moim spożyciu kartofli, a przepis wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...