Makaron z wędzonym łososiem, brokułem i serkiem mascarpone

Makaron tagliatelle z wędzonym łososiem, brokułem i serkiem mascarpone. Zrobimy go w 15 minut.

Makaron z łososiem wędzonym, brokułem i serkiem mascarpone

Składniki:

100 g łososia wędzonego
1 brokuł
1/2 serka mascarpone
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
cukier
olej
180 g makaronu tagliatelle

Wykonanie:
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na oleju, do zeszklenia.
  • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy kolejne 2-3 minuty.
  • Dodajemy serek mascarpone oraz 3 łyżki wody i całość podgrzewamy, aż ser się rozpuści. 
  • W międzyczasie gotujemy makaron i brokuły:
  • Brokuły kroimy na małe różyczki i gotujemy około 5 minut w wodzie z solą i cukrem. Proporcje: na 1 litr wody  dajemy 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  • Do serka mascarpone z cebulą dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy.
  • Dodajemy brukuły, mieszamy.
  • Dodajemy łososia pokrojonego na małe kawałki, mieszamy.
  • Podajemy.
  • Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie obiadki :) Jeszcze nigdy nie dodawałam mascarpone do wytrawnych dań, będę musiała spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie szybkie dania z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm pięknie wygląda i to połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jeszcze dodaję natkę pietruszki i płatki chilli.
    Gałka muszkatołowa przełamuje smak.
    Pyszne danie. Trzeba spróbować i potem łatwo pójdzie doprawić "pod siebie" 🤤🤤🤤

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...