Pasta z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami

Pasta z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami. Idealna jako przekąska na imprezki. Do podania z krakersami lub marchewką pokrojoną w słupki. 


Pasta z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami

Składniki pasty:

200 g ciecierzycy
3 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
6 plastrów suszonych pomidorów
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
6 listków bazylii
6 łyżek wody z gotowania ciecierzycy
6 łyżek oliwy extra vergine
sól do smaku (około 3/4 płaskiej łyżeczki)
pieprz do smaku

Ponadto:

2 łyżki oliwy extra vergine do polania pasty
1 płaska łyżeczka soli do moczenia ciecierzycy
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej do moczenia ciecierzycy

Wykonanie:

  • Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Do wody wsypujemy płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i płaską łyżeczkę soli. Po tym czasie ciecierzycę płuczemy, wsypujemy do czystej wody i gotujemy 1,5 godziny. Nie solimy. Po tym czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być).
  • Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy.
  • Do blendera wkładamy składniki pasty: ugotowaną ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, drobno pokrojone pomidory, olej z suszonych pomidorów, kumin, listki bazylii, wodę, oliwę, pieprz, sól. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. 
  • Gotową pastę przekładamy do miseczki i polewamy oliwą, aby nie obsychała. Oliwę rozprowadzamy po całej powierzchni. 
  • Odstawiamy do lodówki, aby pasta się przegryzła. Przede wszystkim chodzi tu o dodaną sól. Zaraz po zrobieniu pasta wydaje się słona. 
  • Smacznego :)

10 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...