Jabłecznik z cynamonem

Zapraszam na jabłecznik z cynamonem. Ciasto bardzo proste do zrobienia i pyszne.

Jabłecznik z cynamonem

Składniki ciasta:

250 g mąki (typ 500)
80 g cukru
płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia
80 g masła
łyżeczka aromatu cytrynowego
3 duże, czubate łyżki śmietany 12% (około 175 g)
1 jajko

Składniki na warstwę z jabłek:

1 kg jabłek
2 czubate łyżeczki cynamonu
1/3 -1/2 szklanki cukru (według uznania)
1 kisiel cytrynowy

Wykonanie ciasta:
  • Tortownicę o średnicy około 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło. Składniki ciasta rozcieramy w rękach, aby masło połączyło się z mąką. Ciasta nie zagniatamy. Po roztarciu w rękach ciasto powinno być sypkie. 
  • Dodajemy śmietanę, olejek cytrynowy oraz jajko i dopiero teraz ciasto krótko zagniatamy rękoma (tylko do połączenia się składników). Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste.
  • 3/4 ciasta wykładamy na tortownicę i równomiernie w niej rozprowadzamy. Na całej powierzchni, ciasto nakłuwamy widelcem i tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
  • W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon, cukier oraz kisiel i całość dokładnie mieszamy.
  • Po 15 minutach wyciągamy podpieczony spód ciasta. Wykładamy na niego jabłka. Na wierzchu jabłek rozkładamy pozostałą część ciasta. W tym celu kawałeczki ciasta rozpłaszczamy w palcach i rozkładamy równomiernie po całej powierzchni. Aby ciasto mniej się kleiło do rąk, można posypać je mąką.
  • Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w 175 stopniach.
  • Smacznego :)

10 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...